miercuri, 21 octombrie
10 evenimente importante din istorie care au avut loc pe data de 7 octombrie
De Mihai Popan - miercuri, 07 octombrie în categoria Cultură
36

Distribuie pe rețelele de socializare

Zece semnificații istorice importante, care au avut loc pe data de 7 octombrie:


1857- Adunările ad-hoc sau Divanurile ad-hoc reprezintă convocările consultative convocate în Moldova, care aveau scopul de a exprima intenția populației la organizarea Principatelor române. Aceste convocări au fost formate din reprezentanți ai bisericii, ai marii boierimi, ai burgheziei și ai țărănimii. Partida unionistă, care avea la cârma conducerii personalități ilustre ale vremii, precum Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, au avut de întâmpinat opoziția partidei separatiștilor moldoveni, formată din Nicolae Istrate, Costache Negruzzi etc. În cadrul adunării Ad-hoc, Mihail Kogălniceanu a prezentat Proiectul de rezoluție care exprima dorința de Unire a Principatelor a moldovenilor.

1866- S-a născut Romulus Cândea, care a fost unul dintre cei mai importanți membri ai Academiei Române. A întemeiat institutul de istorie și limbă al Universității din Cernăuți.

1883- A fost inaugurat Castelul Peleș, unul dintre cele mai frumoase castele din România și Europa. Castelul a servit ca reședință de vară pentru familia regală a României. A fos construit între anii 1873 și 1914, după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, pentru a-i îndeplini dorința regelui Carol I . Palatul reședinței regale este situat în Sinaia, pe Valea Prahovei. 

1925- A fost semnat decretul regal care prevedea noua împărțire administrativă a României, în județe, plăsi, comune urbane, reședințe, comune rurale, municipii și sate. Există trei perioade distincte care prevăd organizarea administrativ teritorială a României. Prima perioadă este cuprinsă între anii 1918/1925. În această perioadă se păstrează specificul organizării administrativ-teritoriale existente în provinciile istorice unite cu Vechiul Regat. Cea de a doua perioadă este cuprinsă între 1925/1938, iar pe baza Constituției din 1923 și a legii de unificare administrativă din 1925, teritoriul țării a fost împărțit în 71 de județe, 489 de plăși și 8.879 de comune. Ultima perioadă de organizare administrativ-teritorială (1938/1940) introduce organizarea României după modelul fascist și o nouă unitate administrativă ,,ținutul”, care grupa mai multe județe.

1939- Este asasinat la Paris Ernst von Rath, care a fost secretarul ambasadei germane, de către un tânăr evreu. Acest act a reprezentant pretextul începerii ,,Nopții de Cristal”(pogromul aplicat evreilor din Germania Nazistă), semnalul pentru aplicarea soluției finale. Pe data de 9 noiembrie, vitrinele a peste 7500 de magazine evreiești au fost sparte, sinagogile au fost incendiate, iar 20.000 de cetățeni germani de confesiune mozaică au fost trimiși în lagărele de concentrare.

1949- Zona de ocupație sovietică din Germania devine Republica Democrată Germană. RDG a fost un stat german independent din blocul țărilor comuniste, situat în partea de est a Germaniei de azi și care s-a aflat sub controlul URSS-ului până în anul 1989.

1993- România este aceptată ca membru în Consiliul Europei, după solicitarea trimisă din 21 martie 1990 și semnează Acordul European care prevedea asocierea țării noastre cu celelalte state membre ale Comunității Europene.

2000- Consiliul de Securitate al Organizațiilor Națiunilor Unite adoptă rezoluția care prevedea condamnarea utilizării ,,forței excesive” împotriva palestinienilor de către statul vecin, Israel. Statele Unite al Americii, fondatorul ONU, s-a abținut de la acest vot.

2001- Vladimir Voronin, fostul șef comunist din Republica Moldova, a cerut posturilor de televiziune și radio moldovenești să evite folosirea cuvântului ,,română” pentru limba vorbită în Moldova.

2018- A doua zi a referendumului de modificare a articolului 48 din Constituția României, prevedea inițiativa cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie de la sfârșitul anului 2015. Această inițiativă a strâns numărul necesar de semnături pentru a înlocui sintagma ,,între soți” cu una mai aprofundată ,,între un bărbat și o femeie”.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri