sâmbătă, 24 octombrie
USR pe urma celorlalte partide
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 07 octombrie în categoria Editoriale
423

Distribuie pe rețelele de socializare

Nu au trecut bine alegerile locale că a început nebunia alegerilor parlamentare. Unii ar spune că nu e „mare scofală”, dar politicienii nu o văd așa, adică 4 ani de mandat, pe bani frumoși, cu mâncare caldă și cameră de hotel fiță, e ceva.  Așa că a început și bătălia internă pentru locurile fruntașe pe listele parlamentare. Astfel, începe un  nou val de „supărări”, sabotaje și jocuri de culise și în USR Maramureș. Problema majoră este că „s-a dus vorba în țară” și USR Maramureș este arătat cu degetul: „la Maramureș vânătoarea aceasta de adversari a început de ceva vreme, dar a tot fost amânată”. 

La votul intern din USR Maramureș, pentru alegerile locale din septembrie, membrii partidului s-au împărțit în două tabere, tabăra A și tabăra B, iar unii au rămas pur și simplu neutri. Din păcate, mulți oameni capabili și tineri au ales „tabăra greșită” pentru că și-au păstrat verticalitatea și au avut de pierdut locuri eligibile pe liste, puterea cuvântului și mai nou și puterea de a decide. Unii și-au dat demisia, alții nu o pot face pentru că au muncit pentru acest partid și nu le e ușor să renunțe. Să fim bine înțeleși, puterea de a decide au pierdut-o acum, pentru parlamentare. 

De când a apărut USR în Baia Mare am avut o afinitate pentru această mișcare politică, am văzut oameni tineri, cu viziune, oameni cu studii în diverse domenii, oameni cu voință și ambiție, însă pe drum s-a pierdut esența. Esența unui partid inovator, democratic și corect. De când am început să scriu despre politică am înțeles că puterea poate schimba omul, mai ales când i se spune că e bine. Cred că problema USR-ului (am aflat, pe surse, că în foarte multe județe au apărut sabotajele și jocurile de culise) e de sus, de unde se împute de obicei peștele, adică în conducerea centrală, Barna și Ghinea dictează, simpatizanții/oamenii lor sau cum vreți voi să îi numiți pun în practică. Greșit, total greșit, eu spun că USR are nevoie de o schimbare „de sus până jos” (vorba lui Băse). 

De ce cred asta? Întotdeauna problemele trebuie tăiate de la rădăcină, iar rădăcina unui partid politic este liderul, în cazul de față Dan Barna, care a început să facă „dictatură”, nu democrație, acum stau și mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă ajungea Președintele României?! 

Să revenim la nivel local, unde lucrurile nu sunt deloc pozitive, iar reproșurile sunt ca un tsunami. Durerea lor este că aceste probleme interne au ajuns în mediul online, iar alegătorul nu e prost, vede, aude și decide. Probabil acest scor dezastros din 27 septembrie se datorează problemelor interne, cetățenii nu pot avea încredere într-un partid în care majoritatea sunt „doar eu contez” sau „ciolanul e ciolan” și „funcția-i funcție”. Dezamăgitor, mai ales când ne raportăm la Timișoara, Brașov sau Alba Iulia, orașe unde s-a putut, unde au avut o campanie frumoasă. Noi și la capitolul campanie am stat prost, a fost gândită doar pe jumătate și e pe același model de la prezindețiale, unde hate-ul a fost punctul central. Oare ceea ce au spus celelalte partide înainte de campanie și în timpul campaniei să fi fost adevărat: dacă Ivan a făcut ”blat” cu Cherecheș pentru a obține postul de viceprimar pentru el însuși, abandonând astfel restul partidului și crezul USR-ului ?! Să sperăm că sunt doar bârfe.

Să ajungem și în prezent, în Baia Mare, unde o parte din membrii fondatori sau cei mai recent înscriși în partid, dar cu suficientă vechime, care au muncit și s-au dedicat partidului, nu pot vota și nici candida pentru parlamentare din cauza unei condiții superficiale: cotizația de membru. Stă oare toată puterea acestui partid în cotizația de 10 RON/ lună a fiecărui membru, când în luna septembrie a primit subvenție de aproximativ 900.000 de euro, iar lunar primește aproape 100.000 de euro. Să fie și așa, dar de ce nu s-a anuțat data limită pentru cotizație? 

Să fie vorba de frică? Frică pentru ce? Pentru a pierde puterea și controlul, pentru a pierde locul călduț, pe care în urmă cu ceva ani îl blamau, iar acum îl venerează? Teama de a nu mai putea controla și de a parveni, de la un simplu muncitor la un „domn consilier” sau „domn parlamentar”. Poate pentru unii titulatura ține loc de foame și demnitate, însă pentru alții demnitatea și verticalitatea sunt de neprețuit. Acum rămâne de văzut care tabără a greșit, cine manipuleză și instigă și  cine o să iasă câștigător din această luptă absurdă.

După scorul dezastros de la locale, mulți au cerut și cer demisii, ele nu vin, ci din contră, apar candidaturi pentru Senat și Camera Deputaților. Un lucru este cert, cât timp acești oameni rămân în funcții (atât la nivel loca, cât și la nivel național), partidul va fi tras în jos, scorul va scădea tot mai mult și „vor fi ca restul”, nimic nou sub Soare!

Sursa foto 1: Facebook/ Doru Șupeală

Sursă foto 2: Petrișor Iordan

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri