luni, 19 octombrie
Restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele și sălile de spectacol pun din nou lacătul pe uși
De Petruța Gromucz - miercuri, 07 octombrie în categoria Actualități
122

Distribuie pe rețelele de socializare

După o lungă luptă de supraviețuire, domeniu HoReCa, cinematografele și teatrele sunt nevoite să o ia de la capăt. Prefectul capitalei, Gheorghe Cojanu a anunțat ieri măsura conform căruia aceste unități se închid din nou în interior, motivul fiind creșterea bruscă a numărului de cazuri în București. Măsura intră în vigoare începând de astăzi, pe raza municipiului București.

„Spun aşa pe scurt, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi al băturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de tip restaurante şi cafenele, în interiorul clădirilor, nu este permisă în Municipiul Bucureşti”, a declarat prefectul, conform Mediafax.

Totuși, cazinourile rămân deschise, chiar dacă activitatea principală a acestora este desfășurată în interiorul unităților.

 „În cazul cazinourilor nu ştiu deocamdată, se reglementeză şi această situaţie. Aşteptăm  ca Comitetul National pentru Situaţii de Urgenţă să ia o asemenea măsură şi atunci ne vom adapta. Datele se calculează săptămânal, deci 7 zile cel puţin, aceste unităţi vor rămâne închise”, mai precizează Cojanu.

HORA reacționează și cere o evaluare obiectivă a restricționării activității

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România încearcă să ceară o evaluare obiectivă a măsurilor impuse. Astfel, HORA a trimis marți seara o scrisoare oficială către mai mulți demnitari din fruntea statului, prin care solicită ca industria să aibă parte de un tratament corect și obiectiv, având în vedere pierderile mari de care a avut parte pe perioada pandemiei. 

Printre destinatarii scrisorii se află premierul Orban, ministrul Nelu Tătaru și ministrul de interne Marcel Vela. Subiectul scrisorii oficiale este pierderea majoră de care a avut parte domeniul HoReCa de-a lungul acestei perioade, la nivel local și internațional. Cifra de afaceri a înregistrat o scădere de aproximativ 80% față de anul precedent, iar 40% dintre operatori au avut activitatea suspendată.

„Înainte de criza COVID-19, industria HORECA număra în jur de 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro şi aproximativ 400.000 de angajaţi. Totodată industria noastră contribuia semnificativ la evoluţia unor companii ce dezvoltau afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători şi distribuitori materie primă în bucătărie, importatori şi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum şi sisteme de gestiune, curăţenie, transport, logistică, ambalaje”, arată semnatarii adresei, conform sursei citate.

HORA  a subliniat aici câteva aspecte pe care vor ca autoritățile să le ia în calcul, precum faptul că redeschiderea teraselor restaurantelor de la data de 01.06.2020 și cea a restaurantelor de la data de 01.09.2020,  nu a provocat o creștere a numărului de cazuri în perioada imediat următoare. HORA transmite că nu au fost depistate focare de infecție în restaurante și că nici un studiu nu poate demonstra faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului mai mult decât alte activități, având în vedere că măsurile de protecție sunt în permanență respectate în cadrul acestui domeniu.

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri