luni, 19 octombrie
Petre Țuțea-,,Socratele român”
De Mihai Popan - marți, 06 octombrie în categoria Cultură
33

Distribuie pe rețelele de socializare

Petre Țuțea s-a născut pe data de 6 octombrie 1902, în satul Boteni, comuna Muscel și a fost un autor, economist, eseist, publicist, filosof, jurist, politician român, membru al Mișcării Legionare din România, fiind arestat pe baza ideologiilor sale anticomuniste. După ce trece de pragul școlii primare din Boteni, acesta urmează în anii 1913 și 1917 cursurile gimnaziului ,,Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel. 

În anul 1917, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, școlile funcționau cu intermitență, iar Țuțea a fost obligat să locuiască trei ani în casa părintească. Datorită consăteanului și colegului său, viitorul etnograf, Ion Chelcea, se înscrie în clasa a V-a la liceul Gheorghe Bariț din Cluj, iar în anul 1923 promovează ultimele două clase ale învățământului superior, într-un singur an. După susținerea bacalaureatului se înscrie în toamna anului 1923 la Facultatea de Drept a Univeristății din Cluj, Babeș-Bolyai, și obține licența și doctoratul în drept cu calificativul Magna cum Laudae.

În urma unui concurs este angajat în anul 1933 ca referent în Ministerul Industriei și Comerțului unde avansează până la funcția de director de studii (cea mai mare funcție pe care a deținut-o în cariera sa de economist), iar mai apoi este detașat în perioada martie 1933 și decembrie 1934 în Germania la Agenția Economică din Berlin.

Conducerea Mișcării Legionare îi atribuie lui Petre Țuțea funcția de secretar general la Ministerul Economiei Naționale și face parte din diverse delegații care au purtat negocieri economice la Berlin și Moscova. 

După data de 23 august 1944, continuă să lucreze la același minister, la Direcția Încurajării Exportului, iar mai apoi ca funcționar în Direcția Studii și Documentare. A fost protejat de către Lucrețiu Pătrășcanu contra epurărilor succesive din aparatul de stat, dar după destituirea acestuia a fost arestat până în 1964, cu o întrerupere între anii 1953 și 1956.

Petre Țuțea este arestat în 12 aprilie 1948, fiind încarcerat în arestul Siguranței din str. Rahova, acuzațiile care i se aduceau fiind de spionaj în favoarea anglo-americanilor. Datorită preocupărilor filosofice și rolului educativ este supranumit ,,Socratele român”. Din cauza austerității regimului comunist, publică foarte puțin, iar după 1989, publicările sale sunt difuzate într-un număr cât mai mare.

Petre Țuțea moare la vârsta de 89 de ani, pe data de 3 decembrie 1991, la București.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri