sâmbătă, 24 octombrie
Bătălia de la Târgoviște-6/16-8/18 octombrie 1595
De Mihai Popan - marți, 06 octombrie în categoria Cultură
42

Distribuie pe rețelele de socializare

Bătălia de la Târgoviște din anul 6/16-8/18 octombrie 1595 a reprezentat atacul aliat, format din oastele principelui Sigismund Bathory, domnul Țării Românești, Mihai Viteazul și domnul Moldovei, Ștefan Răzvan, asupra garnizoanei otomane. După o zi de la retragerea otomană, cetatea Târgoviște este supusă asediului de către oștile aliate. Orașul era apărat de beylerbey-ul (,,Comandantul Comandanților”-a fost un rang înalt în lumea islamică occidentală în Evul Mediu târziu) de Trapezunt, Ali Pașa și un corp militar format din 5000 de ieniceri.

Fortificațiile construite în exteriorul cetății au fost incendiate, iar Sinan Pașa trimite în jur de 5000-6000 de oșteni rumeloți, care să-i ajute pe asediați. Înainte ca acest corp otoman militar să ajungă, a fost atacat de un grup de 300 de români dispersați. Până la lăsarea serii, cetatea cade, soldații otomani sunt învinși, iar liderul lor, Ali Pașa, este luat ostatic și închis în cetatea Chioar.

Unul dintre cele mai cunoscute texte preluate din Letopisețul Cantacuzinesc:

,, Iar Batâr [Sigismund Báthory], Mihai vodă [Mihai Viteazul] şi Ştefan [Ştefan Răzvan], cu toate oştile, veniră de ocoliră cetatea din Târgovişte şi îndată fu aprinsă. Turcii, câţi fură acolo, toţi pieriră, iar pre Ali-paşa, îl prinseră viu şi-l trimiseră în temniţa Chiutvarului” 

Sursă foto: unitischimbam.ro


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri