luni, 19 octombrie
Rafila: „Va fi o competiţie între ţări, va trebui să procurăm din timp acest medicament”
De Petruța Gromucz - luni, 05 octombrie în categoria Sănătate
18

Distribuie pe rețelele de socializare

Medicamentul utilizat pentru vindecarea Coronavirusului va fi vândut direct spitalelor. Remdesivir, medicamentul cu care este tratat în prezent si Trump, va fi vândut de acum de compania producătoare, Gilead, care va distribui tratamentul direct în spitalele din SUA.  Departamentul de Sănătate era responsabil de alocarea medicamentului,  dar nu l-a fi distribuit transparent, astfel încât tratamentul fie a ajuns la pacienții care nu aveau neapărată nevoie de el, fie spitalele nu au primit suficiente medicamente sau chiar au rămas fără ele.

Reprezentantul  României la OMS, Alexandru Rafila transmite că va exista o competiție acerbă între țări și că țara noastră va trebui să îl achiziționeze din timp.

„Deja sunt peste 2500 de pacienţi incluşi în schemele de trament furnizate de Comisia Europeană, după ce se livrează şi a treia tranşă, probabil că trebuie să începem să ne gândim să ne descurcăm şi singuri (…) Va exista o competiţie între ţări, una este să beneficiezi de un mecanism centralizat în care Uniunea Europeană are altă forţă de negociere, şi de asta spun că ar trebui abordate din timp căile de discuţii în direcţia acestui medicament.”

Potrivit Mediafax, ieri au ajuns la Institutul Matei Balș din București 200 de doze de Remdesivir. Pentru moment, țara noastră are suficiente doze pentru tratarea bolnavilor. 

„Noi am încercat să facem nişte demersuri separate, tocmai pentru că avem mulţi pacienţi cu forme medii sau severe şi avem nevoie de Remdesivir. (...) Şi atunci când s-a întâmplat în trecutul apropiat să nu fie Remdesivir, noi oricum am făcut demersuri şi am reuşit să obţinem de la alte unităţi”, a precizat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

Prețul de achiziție a unei doze este de 390 de dolari. Pentru tratarea unui pacient este nevoie de 6 doze, adică 2.340 de dolari. După ce compania producătoare a anunțat costul de achiziție, SUA a cumpărat toate stocurile de Reme=desicir pentru următoarele trei luni. Administrația Trump a achiziționat peste 500.000 de doze , adică toată producția companiei Gilead pentru lunile iulie și 90% din august și septembrie.

Abia la sfârșitul lunii iulie a semnat Comisia Europeană un contract de 63 de milioane de euro cu compania producătoare, pentru achiziționarea medicamentului pentru aproximativ 30.000 de pacienți din țările membre, inclusive pentru țara noastră. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri