luni, 19 octombrie
Lupta pentru alegerile prezidențiale continuă în SUA
De Roberta-Ioana Vântu - duminică, 04 octombrie în categoria Politică
37

Distribuie pe rețelele de socializare

Între Donald Trump și Joe Biden continuă războiul pentru ocuparea postului de Președinte al Statelor Unite ale Americii. Alegerile prezidențiale vor avea loc în data de 3 noiembrie, iar până atunci cei doi candidați fac tot posibilul să câștige încrederea cetățenilor.

Prima dezbatere între cei doi a avut loc în data de 30 septembrie, în Cleveland, Ohio, și a fost moderată de jurnalistul Chris Wallace de la Fox News. Aceasta a durat o oră și jumătate, timp în care Trump și Biden au răspuns întrebărilor legate de cele mai fierbinți subiecte ale agendei publice americane, precum gestionarea pandemiei de Covid și asigurările medicale până la protestele ”Black lives matter”. Cei doi candidați au avut parte și de întrebări legate de subiecte globale, ca de exemplu: întrebări despre schimbările climatice și încrederea în știință.

Pe tot parcursul dezbaterii cei doi candidați s-au întrerupt și s-au insultat reciproc fără încetare, moderatorul fiind nevoit să intervină între ei pentru a liniști apele. Astfel, după o asemenea dezbatere, Comisia de Dezbateri Prezidențiale a declarat că va introduce reguli suplimentare „pentru a asigura discuţii mai ordonate” în viitoarele dezbateri.

Cu fiecare zi ce trece, alegerile se apropie, iar companiile de sondaje întreabă cetățenii cine este favoritul lor. Până în prezent, fostul vicepreședinte a lui Barack Obama din partidul democrat, Joe Biden, domină sondajele cu 51%, președintele republican Donald Trump având cu 8% mai puțin, mai precis 43%, conform BBC News.

Cei doi candidați, împreună cu soțiile au fost supuși recent la testul Covid, iar Donald și Melania Trump au fost testați pozitiv în timp ce contracandidatul său și consoarta acestuia, Jill, au ieșit negativi. 

Președintele Donald Trump a petrecut o noapte în spitalul militar „Walter Reed” pentru a începe tratamentele împotriva virusului. Acesta a declarat, când a ajuns la spital, pe rețeaua de socializare Twitter că „merge bine, cred”. Dr. Sean Conley a ținut împreună cu echipa medicală a președintelui un discurs live în care au anunțat că starea de sănătate a președintelui nu s-a agravat și că poate să respire fără ajutorul tubului de oxigen. 

Cu toate acestea, nu se știe când va putea președintele să părăsească spitalul deoarece, trebuie ținut sub supraveghere constantă în caz că vor apărea complicații.

Dacă apar complicații, este posibil să dureze câteva săptămâni până să își revină, iar conform celui de-al 25-lea amendament,  un președinte care devine incapabil să își exercite funcția din motive medicale are opțiunea de a transfera temporar puterea vicepreședintelui, putându-și revendica autoritatea ori de câte ori se consideră apt pentru exercitarea datoriei. Funcția de vicepreședinte o deține Mike Pence, iar dacă nici el nu este apt pentru acest lucru, la conducere va fi, conform legii succesiunii prezidențiale, președinta camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, al treilea om în stat.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri