marți, 20 octombrie
Ziua Internațională a Animalelor
De Mihai Popan - duminică, 04 octombrie în categoria Social
40

Distribuie pe rețelele de socializare

În fiecare an, pe data de 4 octombrie, în întreaga lume este celebrată „Ziua internațională a animalelor”(„World Animal Day”), care coincide cu sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, protectorul spiritual al animalelor și al mediului. Este o zi în care întreaga omenire ar trebui să-și îndrepte gândurile spre soarta tuturor animalelor de pe planetă, indiferent că sunt sălbatice, domestice sau animale de companie, deoarece, asa cum spunea Mahatma Gandhi, „Măreția unei națiuni și progresul ei moral pot fi măsurate prin felul în care sunt tratate animalele”.

De-a lungul timpului, experții în protecția mediului au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește soarta animalelor. Într-o intervenție recentă, septembrie 2020, experții World Wide Fund for Nature (WWF) au subliniat faptul că în mai puțin de 50 de ani, peste două treimi din animalele sălbatice au dispărut din cauza activităților întreprinse de oameni. Acest aspect poate fi considerat un factor declanșator al unor viitoare pandemii, contactul oameni-animale fiind favorizat.

Inițiativa sărbătoririi Zilei internaționale a animalelor aparține unui publicist și scriitor german, Heinrich Zimmermann, considerat un militant pentru drepturile animalelor și în același timp editor al revistei „Om și câine” („Mensh und Hund”) Prima manifestare a acestei sărbători a avut loc în 24 martie 1925, constând în expoziții și discursuri, la Palatul Sportului din Berlin. Începând cu anul 1929, această zi a fost celebrată pe 4 octombrie, iar în mai1931, Congresul international pentru protecția animalelor, care a avut loc la Florența, a declarat 4 octombrie ca fiind ziua mondială dedicată tuturor animalelor.

În fiecare an, iubitorii de animale din țara noastră au marcat această zi prin acțiuni diverse. În acest an, în premieră, în 4 octombrie 2020 este inaugurat primul muzeu dedicat câinilor fără stăpân, în Popești-Leordeni. Totodată, Animal Society, împreună cu Vier Pfoten și Fundația Speranța dau startul campaniei „Mesagerii Speranței”, care are ca scop promovarea adopțiilor căteilor aflați în adăpostul Speranța. 

Sursă text: agerpress

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri