luni, 19 octombrie
Colegiul Medicilor București: Este nevoie urgentă de creșterea numărului de medici
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 02 octombrie în categoria Sănătate
209

Distribuie pe rețelele de socializare

Cătălina Poiană, Președintele Colegiului Medicilor din București, a declarat că autoritățile trebuie să găsească soluții pentru creșterea urgentă a numărului de medici și pentru înființarea de noi posturi acolo unde este nevoie de sistemul medical românesc. 

Cătălina Poiană a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului: „Vedem în această perioadă cât de mare este volumul de muncă depus de mulţi dintre medicii din ţară, inclusiv de medicii din Municipiul Bucureşti. Pentru a avea timpi eficienţi de îngrijire a bolnavilor, de realizare corectă a măsurilor de igienă şi protecţie, având în vedere pandemia de COVID-19, considerăm că trebuie identificate soluţii de către autorităţi pentru creşterea urgentă a numărului de medici şi pentru înfiinţarea de posturi acolo unde este nevoie în sistemul medical românesc. Astăzi, de Ziua Internaţională a Medicului, parcurgem cu toţii un an ce va rămâne în istorie ca anul declanşării pandemiei de COVID-19, an în care medicilor li s-au cerut şi mai multe eforturi şi mai multe ore petrecute în îngrijirea pacienţilor”, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, conform Agerpres.

Potrivit Cătălinei Poiană, este nevoie de un număr de medici care să reprezinte „o normalitate" din punctul de vedere al raportului cu populaţia. Ea dorește ca autoritățile să găsească soluții pentru creșterea numărului de medici și pentru îmbunătățirea continua a condițiilor de muncă. 

În Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti sunt înscrişi în prezent aproximativ 16.000 de medici. În Uniunea Europeană sunt aproximativ 1,7 milioane de medici, ceea ce înseamnă că, în medie, un medic deserveşte 260 de locuitori. În comparaţie, în România, unui medic îi revine îngrijirea a 307 locuitori, având în vedere că avem peste 63.000 de medici, potrivit celor mai recente date transmise de Institutului Naţional de Statistică. Dintre aceştia, aproximativ o cincime au fost medici de familie, iar aproape două treimi îşi desfăşoară activitatea în mediul urban.
Potrivit sursei citate, în ultimii ani „s-au făcut eforturi", având în vedere că, în 2019, numărul medicilor a crescut, la nivel naţional cu 2.700, iar la ultimul examen de intrare în rezidenţiat s-a înregistrat cel mai mare număr de locuri de până acum.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri