luni, 19 octombrie
2 octombrie 1941-Operațiunea Taifun
De Mihai Popan - vineri, 02 octombrie în categoria Cultură
21

Distribuie pe rețelele de socializare

Cea de a doua conflagrație mondială a fost produsă în urma atacului asupra statului polonez de către Germania Nazistă al lui Hitler, URSS-ul lui Stalin și un mic contigent militar al statului marionetă slovac. Peste câteva zile, marile puteri ale Europei au declarat război Germaniei, fiind urmate la scurt timp și de către alte țări.

Chiar dacă la început, URSS-ul și Germania Nazistă au creat un pact de alianță, Stalin, liderul sovietic, se aștepta la încălcarea acestei înțelegeri de către liderul nazist, Adolf Hitler. Una dintre cele mai importante bătălii ale celui de al Doilea Război Mondial a fost Bătălia de la Moscova, care a avut ca și scop acapararea capitalei sovietice de către forțele Axei. Adolf Hitler era de părere că Moscova reprezenta obiectivul principal al Forțelor Axei, astfel planul inițial al invaziei era bazat pe tacticile războiului fulger.

Planul inițial se numea Operațiunea Barbarossa și prevedea cucerirea Moscovei în 3-4 luni. La declanșarea atacului, armata nazistă a încetinit din cauza rezistenței sovietice. Bătălia de la Smolensk a stopat atacul nazist asupra capitalei sovietice pentru o perioadă de două luni. După cucerirea Smolensk-ului, armata nazistă se îndreaptă spre Kiev și Leningrad, iar aceste acțiuni au încetinit și mai mult atacul asupra capitalei URSS-ului.

Pe data de 30 septembrie 1941, Puterile Axei au reluat atacul asupra Moscovei, cu operațiunea care purta numele de cod Taifun și însemna ofensiva totală împotriva capitalei sovietice. 

Întâlnirea inițială a produs distrugerea și încercuirea mai multor armate sovietice, dar ofensiva germană a fost stopată de rezistența sovietică pe linia defensivă Mojaisk. Pe parcursul atacului, armata nazistă a fost încetinită și mai mult de condițiile nefavorabile ale vremii. La începutul lunii decembrie, tancurile naziste au avansat până la 30 km de Kremlin. Temperaturile scăzute, dotarea cu echipamente necorespunzătoare a atacatorilor și epuizarea soldaților au produs incapabilitatea cuceririi Moscovei de către Puterile Axei. Astfel pe data de 5 decembrie 1941, linia defensivă sovietică atacă forțele naziste din fața capitalei URSS-ului.

În ianurie 1942, armata sovietică îndepărtează amenințarea directă a Moscovei. Această bătălie este considerată a fi una dintre cele mai importante confruntări directe dintre Puterile Axei și a URSS-ului. Pe tot parcursul acestei conflagrații mondiale, inițiativele de ofensivă ale lui Adolf Hitler au fost stopate de către Puterile Antantei, iar pe data de 2 septembrie 1945 se încheie cel de Al Doilea Război Mondial, prin semnarea actelor capitulării de către Japonia.

 


 

 

 


 

 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri