marți, 20 octombrie
Noile legi ale justiției puse în dezbatere publică
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 02 octombrie în categoria Administrație
53

Distribuie pe rețelele de socializare

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat ieri numeroase modificări la legile justiției. Noile prevederi vor sta în dezbatere publică până în 31 martie 2021 şi  apoi vor ajunge în Parlament pentru a fi dezbătute şi ulterior votate. Principalele prevederi incluse în cele trei proiecte de lege sunt legate de desfiinţarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) sau eliminarea schemei de pensionare anticipată a judecătorilor şi procurorilor. Preşedintele va avea din nou posibilitatea de a respinge propunerile de numire în funcţiile de procurori-şefi, iar membrii CSM vor fi aleşi prin votul tuturor magistraţilor, nu doar votul celor din instanţa sau parchetul din care fac parte. Cursurile la Institutul Naţional al Magistraturii vor dura doi ani, în loc de patru, iar completele în apel vor fi formate din doar doi judecători, în loc de trei.  

 Modificările la legile justiţiei vin imediat după ce Comisia Europeană a publicat un raport care prezintă principalele probleme cu care se confruntă România. Modificările apărute între 2017 şi 2019 la legile justiţiei şi excesul de ordonanţe de urgenţă sunt printre principalele problemele semnalate în raportul publicat miercuri. 

 SIIJ a fost înfiinţată prin lege în 2018 cu scopul de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Existenţa secţiei speciale a iscat numeroase controverse, iar Ministerul Justiţiei şi Guvernul au susţinut desfiinţarea acesteia. 

 La început de februarie, Ministerul Justiţiei a lansat un proiect pentru desfiinţarea secţiei speciale, însă procedura de dezbatere publică a fost întreruptă ulterior. Apoi, procurorul general Gabriela Scutea a declarat că SIIJ trebuie să funcţioneze, atât timp cât este prevăzută de legislaţia în vigoare, chiar dacă este o „creaţie artificială".

 Recent, avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a concluzionat că modul de funcţionare al SIIJ este contrar dreptului Uniunii Europene şi nu oferă garanţia că politicul nu se implică. 

 „Am aşezat la baza propunerilor câteva principii: independenţa sacrosanctă a judecătorilor şi procurorilor, funcţionalitatea instanţelor, a CSM, dar şi a Ministerului Public, răspunderea efectivă a magistraţilor, dar şi protecţia lor în faţa oricăror ingerinţe şi abuzuri. A fost o eroare această Secţie Specială indiferent care au fost motivele care au condus la imaginarea unei astfel de soluţii”, a declarat Predoiu, conform Agerpres. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri