miercuri, 28 octombrie
Se adâncește diferența dintre pensiile mari și pensiile mici
De Petruța Gromucz - vineri, 02 octombrie în categoria Economic
37

Distribuie pe rețelele de socializare

După noua majorarea a pensiilor, au fost înregistrate diferențe substanțiale de venit între seniori. Cei care aveau pensii de 4.000 de lei, au avut parte de o majorare de 460 de lei, în timp ce pentru cei cu pensii de 1.000 de lei, majorarea a fost doar de 140 de lei. Începând cu 1 septembrie, numărul pensionarilor care încasează mai mult de 5.000 de lei lunar, s-a dublat.

Așadar, mai avantajați sunt tot cei cu pensii mari. Pentru cei cu un venit de 5.000 de lei, majorarea este de 700 de lei, lucru care creează mari discrepanțe între cei cu venituri mari și cei cu venituri mici. 

„Se poate ajunge la situația în care cei cu pensii mari deja primesc niște bani mai mulți decât au contribuit și deja devin speciali prin aceste majorări. Nu este normal. Tocmai de aceea eu am propus conceptul de pensie minimă egală cu salariul minim, 1.450 de lei net, ceea ce ar fi însemnat ca pentru unii să fie o majorare cu 30-40% a pensiilor, iar cineva cu 5.000 de lei pensie se ducea la 5.200 lei pensia, ceea ce însemna 4%”, a explicat analistul economic Iancu Guda, potrivit Digi24.

Există foarte puține persoane care ajung la un venit de 5.000 de lei lunar, chiar și cu ani vechime în piața muncii. Puține domenii oferă astfel de salarii.

„În IT, angajații încep cam cu 700-800 de euro și peste șase luni sau un an, în funcție de capacitatea lor de pregătire, pot să își crească acest salariu ajungând cu lejeritate la 5.000 de lei. Mai există și domeniul vânzărilor, unde putem ajunge la această sumă cumulând o parte fixă și un bonus, în funcție de realizări”, a explicat Corina Diaconu, manager la o agenție de recrutare, conform Digi24.

Totuși, Guvernul spune că majorarea pensiilor cu 40%, așa cum dorește Parlamentul, ar fi o povară prea grea pentru bugetul României. Analiștii cred ca majorarea aplicată la începutul lui septembrie este un efort financiar mult prea mare pentru economia țării.

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri