luni, 26 octombrie
Ziua Internațională a non-violenței
De Mihai Popan - vineri, 02 octombrie în categoria Social
32

Distribuie pe rețelele de socializare

Pe data de 2 octombrie este celebrată Ziua internațională a non-violenței. Această dată a fost aleasă în numele inițiatorului mișcărilor de revoltă non-violente, Mahtma Gandhi. În această zi se celebrează pacea, toleranța și diversitatea culturală, non-violența fiind una dintre cele mai puternice arme aflate în posesia omenirii. 

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a afirmat faptul că ''având în vedere că nonviolenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc'', scot în evidență principiul universal al non-violenței.

Mahatma Gandhi s-a născut pe data de 2 octombrie 1869 și a fost unul dintre cei mai importanți militanți de pace din lume. Totodată a fost și un pionier al filosofiei și al strategiei non-violente, unul dintre conducătorii remarcanți ai mișcării de independență a Indiei. Părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor non-violente, Mahatma Gandhi, a fost o sursă de inspirație pentru obținerea de drepturi civile și mișcări sociale din întreaga lume. ''Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume'' este unul dintre cele mai celebre citate ale militantului, cunoscut în întreaga lume.

Principiul non-violenței sau rezistența non-violentă respinge folosirea violenței fizice pentru a realiza schimbări politice sau sociale într-o manieră pașnică.

Oamenii au prilejul de a contribui prin diverse manifestări, la crearea unei culturi a păcii, a toleranței, a înțelegerii și a non-violenței. În acest scop, sunt organizate campanii publice de conștientizare, marșuri, conferințe, întâlniri publice.

Sursă text: agerpress

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri