duminică, 25 octombrie
Ziua Internațională a persoanelor în vârstă
De Mihai Popan - joi, 01 octombrie în categoria Social
32

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua Internațională a persoanelor vârstnice se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 octombrie și include promovarea drepturilor acestora dar și a unei imagini pozitive a îmbătrânirii. Această sărbătoare a fost instituită la data de 14 decembrie 1990 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite, fiind inițiată în anul 1982 în urma elaborării unui plan internațional care prevedea ajutorarea persoanelor în vârstă.

În anul 2002 este adoptat planul internațional de acțiuni de către a doua Adunare Mondială pentru a pregăti populația în vârstă de a se confrunta cu problemele secolului al XX-lea.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și Consiliul Economic Social au cerut statelor membre ONU să organizeze programe care vizează sprijinirea persoanelor în vârstă.

La nivel mondial, în anul 2019 au existat 703 milioane de persoane care au vârsta cuprinsă între 65 de ani sau peste, dintre care 261 de milioane se aflau în Regiunea Asiei de Sud-Est și de Est, iar peste 200 de milioane locuiau în Europa și America de Nord.

Unul dintre studiile demografice efectuate de către Oficiul European de Statistică dezvăluie faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu o îmbătrânire a populației. Pe baza acestui studiu, în România segmentul populației vârstnice înregistrează o tendință accelerată de creștere.

Fenomenul îmbătrânirii populației este combătut de asigurarea de nevoi speciale și acordarea atenției asupra problemelor sociale cu care se confruntă populația în vârstă.

Asociația Niciodată-Singur a fost înființată pentru a combate fenomenul de izolare socială sau de singurătate a vârstnicilor, iar crearea voluntariatului a contribuit la îmbunătățirea calității vârstnicilor.

Sursă text: agerpress


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri