sâmbătă, 24 octombrie
România susține condiționarea fondurilor europene de statul de drept
De Petruța Gromucz - joi, 01 octombrie în categoria Economic
25

Distribuie pe rețelele de socializare

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe de presă că România susține condiționarea alocării de fonduri europene de respectarea statului de drept. De asemenea, acesta a declarat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în domeniul justiției, discriminează România și Bulgaria.

„România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV, care discriminează într-un fel România și Bulgaria. Este foarte bine că avem acest raport, e foarte bine că în acest raport lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi. De exemplu, legile justiției, statul de drept - se spune clar că în perioada 2017-2019 evoluția a fost foarte problematică. În 2020, guvernul în funcție încearcă să repornească procesul pentru a reechilibra ce s-a greșit. În aceeași măsură se reiau unele chestiuni care au apărut în rapoartele MCV și toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate în această seară de ministrul Justiției”, a spus Klaus Iohannis.

„Acest fel de raport este util pentru că putem să ne dăm seama unde în UE e nevoie de mai multă acțiune, unde sunt exemplele de bune practici, cum se poate interveni pentru a face justiția mai puternică, idependentă”, a adăugat președintele.

„Suntem de acord și am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. Suntem hotărâți și eu, și Guvernul și partidele democratice să facem în așa fel încât statul de drept să fie respectat și să ajungem un exemplu de urmat pentru alții. Da, sunt de acord ca fondurile europene să fie condiționate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru? Prin analiză, prin studiu, prin vot în final”, a mai spus Iohannis.

 

Sursă: Digi24

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri