marți, 27 octombrie
1 octombrie 1946-Procesele de la Nurnberg
De Mihai Popan - joi, 01 octombrie în categoria Cultură
39

Distribuie pe rețelele de socializare

Procesele de la Nurnberg fac parte dintr-o serie de procese celebre care condamnă membrii importanți ai puterii politice, militare și economice a Germaniei Naziste. Procesele s-au desfășurat între anii 1945 și 1949, în Palatul de Justiție din Nurnberg. Unul dintre primele procese importante a fost Procesul Principalilor Criminali de Război în fața Tribunalului Militar Internațional, unde au fost judecați 24 dintre cei mai importanți lideri ai Germaniei Naziste.

Dezbaterile acestui proces au început pe data de 20 octombrie 1945 și s-au finalizat la data de 1 octombrie 1946. Cel de al doilea set de procese a criminalilor de război a avut loc la Tribunalele militare din Nurnberg, printre care s-au desfășurat și Procesul medicilor și Procesul judecătorilor.

Cele trei întâlniri, organizate de către SUA, URSS și Marea Britanie stabilite la Teheran(1943), Ialta(1945) și Potsdam(1945), au convenit asupra pedepselor care urmau să fie aplicate criminalilor de război. Carta de la Londra a fost emisă pe data de 8 august 1945, fiind baza legală a Tribunalului de la Nurnberg. Jurisdicția tribunalelor era definită de Instrumentul de Capitulare a Germaniei.

Acest document atestă faptul că autoritatea politică a Germaniei a fost transferată Consiliului Aliat de Control, care putea decide pedepsirea pentru încălcarea legislației internaționale și a legilor războiului.

Unii dintre cei supuși acestor procese au fost Joachim von Ribbentrop (ministru al Afacerilor Externe al Germaniei), Hermann Goring (fondator al Gestapoului și comandant al aviației militare), Wilhelm Frick (ministru de Interne al Germaniei). Alți șapte ofițeri, printre care se numără și Rudolf Hess (adjutant al lui Hitler) au fost puși după gratii timp de zece ani.

Tribunalul Internațional de la Nurnberg a fost primul tribunal înființat, din istorie, care se ocupa cu judecarea crimelor de război și a crimelor împotriva umanității. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri