miercuri, 21 octombrie
Ziua Scafandrilor Militari
De Mihai Popan - joi, 01 octombrie în categoria Social
24

Distribuie pe rețelele de socializare

Ziua scafandrilor militari este sărbătorită an de an, pe data de 1 octombrie, la care grupul 279 de Scafandri români s-a transformat în Grup de Scafandri de Luptă în anul 1976. Centrul 39 Scafandri ia ființă datorită dizolvării Grupului 279 Scafandri care aparținea din garnizoana Mangaliei. Marele Stat Major emite pe data de 6 octombrie 1976 Dispoziția care comunica Comandamentului Militar al Marinei înființarea Centrului 39 de Scafandri.

Pe data de 21 iulie 1993, Centrul 39 de Scafandri este autorizat ca și organ unic de brevetare, care își diversifică activitățile prin acțiuni navale întreprinse cu scafandri, dar și formarea și specializarea personalului medical de specialitate. Centrul de Scafandri este acceptat în anul 1998 ca membru în grupul de lucru pentru Standardizarea Problemelor de Scufundare.

MAPN sepcifică faptul că scafandrii militari sunt o structură de forțe operaționalizate și pot participa atunci când li se ordonă, la acțiuni de combatare a terorismului sau a pericolului produs de explozive.

Unele dintre cele mai importante realizări ale scafandrilor militari sunt: prima scufundare în saturație cu amestecuri de heliu și oxigen la adâncimea de 350 m, prima scufundare în saturație după o tehnologie proprie cu amestecuri de azot și oxigen. La toate aceste realizări se adaugă și recordul național de scufundare la o adâncime de 500 de metri obținut pe data de 25 septembrie-9 octombrie 1984.

Sursă text: agerpress

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri