marți, 27 octombrie
Economia României în cădere liberă/ Deficitul bugetar a crescut de 2,5 ori față de aceeași perioadă a anului trecut
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 30 septembrie în categoria Economic
33

Distribuie pe rețelele de socializare

Deficitul bugetar a crescut la circa 55 de miliarde de lei în primele opt luni ale anului, fiind de 2,5 ori mai mare decât perioada similară a anului trecut. 

Cheltuilile statului au crescut în ianuarie-august cu 13%, în timp ce veniturile au scăzut cu 1,4%, ceea ce a adândit deficitul.

În prezent, deficitul bugetar reprezintă 5,18% din PIB, faţă de 2,07% din PIB cât reprezenta în primele opt luni ale anului 2019. Până la finalul anului, Guvernul estimează un deficit de 8,6% din PIB, după o revizuire a estimărilor făcute de Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor. Analiștii economişti cred că prăpastia dintre venituri şi cheltuieli va fi şi mai mare, ajungând la 10% din PIB.

Realizări 1 ianuarie 2020 – 31 august 2020:

  • Venituri curente 2020 – 201 milioane de lei
  • 201 mil. de lei = 19% din PIB
  • Veniturile au scăzut faţă de anul trecut cu 1,4% 
  • Cheltuieli curente 2020 – 243 milioane de lei
  • Deficit bugetar 2020 – 55 milioane de lei

„Această situaţie trebuie să ne îngrijoreze şi mai ales trebuie să dea de gândit guvernului pentru a găsi surse de finanţare acestui deficit, iar acele surse de finaţare nu cred că ar trebui să fie în continuare împrumuturile şi datoria publică a statului. Guvernul trebuie să găsească o soluţie să aducă din economie la suprafaţă acea economie neagră şi în acelaşi timp trebuie să găsească o soluţie să dezvolte firmele, ca acestea să fac din nou angajari, să aibă venituri mai mari şi să plătească taxe”, spune Adrian Benţa, analist economic, conform Mediafax.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri