marți, 27 octombrie
Se schimbă data alegerilor parlamentare?/ CCR: Parlamentarii trebuie să decidă data, nu Guvernul
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 30 septembrie în categoria Actualități
61

Distribuie pe rețelele de socializare

Ieri, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul trebuie să stabilească data alegerilor parlamentare, nu Guvernul. Acum lucrurile nu mai sunt atât de ușoare deoarece procesul de organizare a alegerilor a început acum aproape o lună. Oare se mai poate schimba data? Puțin probabil. 

Ludovic Orban, premierul României, spune că această decizie este una „stranie” și că dacă Legislativul nu vrea să stabilească data de 6 decembrie „nu ai ce să le faci parlamentarilor”

„Au declarat public că vor amânarea alegerilor. (...) Deci, noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituţionale şi în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligaţi să facem lucrul ăsta, pentru că astea sunt prevederile legii. De ce e data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ţii cont de două elemente constituţionale, durata mandatului de parlamentar, care e patru ani şi durata mandatului expiră pe 20 decembrie. În plus, ai termenul constituţional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care preşedintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima şedinţă de validare a mandatelor şi de depunere a jurământului. Deci, astea sunt prevederile constituţionale de care noi am ţinut cont. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie", a declarat Orban la B1 TV. 

Premierul nu își amintește ca vreodată data alegerilor parlamentare să fi fost decisă de Parlament: „În plus, gândiţi-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat. Deci, dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum şi nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Ce faci? Dacă Parlamentul - a acceptat Curtea Constituţională că pot să stabilească ei data alegerilor - nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabileşte data alegerilor ? Normal, o dă Guvernul, dar... adică, mi se pare ceva foarte straniu, foarte straniu", a afirmat Premierul.

El a adăugat că este curios ce se va întâmpla privitor la acest subiect, reafirmând că deja Parlamentul a stabilit data alegerilor pentru 6 decembrie.

Și Dacian Cioloș, copreședinte USRPLUS, a declarant că PSD  primește „un cadou”, acela de a putea decide când vor avea loc alegerile parlamentare: „Cel mai corupt partid din istoria României, cel care a mutilat justiţia, a schilodit instituţiile democratice politizându-le complet şi care şi-a cocoţat beizadelele şi camarila în funcţii publice, mai primeşte un cadou: poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare. Sunt convins că, dacă ar fi după pesedişti, alegerile ar avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ştampilate cu numele lor”, a scris europarlamentarul Cioloș pe pagina sa de Facebook. 

Pe de altă parte, s-a arătat încrezător că formaţiunea sa va câştiga, indiferent când vor fi programate alegerile: „Acum, va trebui să facem faţă şi acestei ultime provocări. S-a dovedit că răbdarea şi echilibrul pot câştiga alegerile, pentru că lumea s-a săturat de hoţi şi de incompetenţi. Am experimentat destul cu tot felul de populişti care minţeau de dimineaţa până seara. Avem răbdare şi câştigăm indiferent când se vor programa alegerile", a mai scris Dacian Cioloș.

Ținând cont de faptul că mandatele parlamentarilor se încheie pe 20 decembrie, o data mai târzie nu ar fi constituțională, iar mai repede de 6 decembrie nu ar fi posibil. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri