marți, 27 octombrie
29 septembrie 1938-Acordul de la Munchen
De Mihai Popan - marți, 29 septembrie în categoria Cultură
42

Distribuie pe rețelele de socializare

Acordul de la Munchen a fost semnat pe data de 29 septembrie 1938 și i-a permis Germaniei Naziste să anexeze regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei. Această regiune era situată în zona de graniță a Cehoslovaciei și era locuită de etnici germani. Acordul a fost semnat în urma negocierilor dintre Marile Puteri ale Europei și Germania Nazistă.

Konrad Heinlein, liderul pro-nazist al regiunii Sudete, îi oferă lui Hitler ca agent al campaniei, Partidul German al Sudeților, iar în următoarele zile Heinlein este instruit la Berlin să formuleze cereri inacceptabile pentru guvernul cehoslovac condus de președintele Edvard Benes. Pe 24 aprilie 1938 este emis Decretul de la Carlsbad de către Partidul German al Sudeților, care solicita autonomia și libertatea regiunii Sudete de a-și exprima ideologia nazistă. Aceste cereri au fost respinse de către Guvernul Cehoslovaciei.

Guvernele francez și britanic au încercat să evite cu orice preț o confruntare directă cu Germania Nazistă, iar în momentul capitulării Cehoslovaciei izbucnește o indignare națională, care s-a manifestat prin marșuri și demonstrații, în care cehii și slovacii au cerut dreptul de a fi protejați de către un guvern militar puternic. Înțelegerile se încheie cu semnarea Acordului de la Munchen de către Marile Puteri ale Europei și Germania Nazistă.

Regiunea Sudentland era unul dintre cele mai importante puncte strategice ale Cehoslovaciei, iar în momentul în care Marile Puteri au fost de acord cu anexarea ei de către Germania lui Hitler, au autorizat implicit ca naziștii să ocupe întreaga Cehoslovacie.

În viziunea cehilor și slovacilor acest acord este privit ca un semn de trădare din partea alianței militare pe care Cehoslovacia o avea cu Franța.

În intervalul de timp 1918-1938, mai exact după destrămarea Imperiului Austro-Ungar, trăiaiu peste 3 milioane de locuitori de origine germană în partea cehă a noului stat (Cehoslovacia).

Sursă foto: wikipedia
 

 


 

 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri