joi, 22 octombrie
29 septembrie 1954-Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară
De Mihai Popan - marți, 29 septembrie în categoria Cultură
21

Distribuie pe rețelele de socializare

Organizația Europeană pentru Cercetarea Nucleară este una dintre organizațiile europene de cercetare științifică, care deținte unul dintre cele mai mari laboratoare din lume în cercetarea particulelor elementare. Pe data de 29 septembrie 1954, douăsprezece țări semnează demersurile pentru înființarea acestei organizații. În prezent, organizația are douăzeci și două de state, Israel fiind țara non-europeană cu statut de membru deplin.

Funcția principală a complexului CERN (acronim păstrat de la vechea denumire în franceză) este de a furniza acceleratoare de particule elementare și alte tipuri de infrastructuri necesare fizicii particulelor de energii înalte. 

Această organizație este un exemplu de colaborare internațională, care are în momentul de față aproximativ 2600 de angajați și 7931 de cercetători și ingineri de diferite națiuni. 

România a devenit membru CERN pe data de 18 iunie 2015, prin votul unanim al Consiliului organizației.

CERN are în dotare o rețea formată din șase acceleratoare de particule și un singur decelerator de particule. Fiecare accelerator din complex accelerează particulele până la o anumită energie, după care le trimite următorului accelerator, care urmează să accelereze particulele către energii mai mari.

Sursă foto și text: wikipedia

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri