vineri, 23 octombrie
25 septembrie 1961-Înființarea Consiliului de Stat al Republicii Populare Române
De Mihai Popan - vineri, 25 septembrie în categoria Cultură
31

Distribuie pe rețelele de socializare

Consiliul Apărării Republicii Populare Române a fost înființat pe data de 25 septembrie 1961 și este un Consiliu de Stat care deține puterea și atribuțiile unui șef de stat. A funcționat în Republica Populară Română, numită ulterior Republica Socialistă România, din 1961 până la căderea regimului comunist din 1989.

Inițial, această organizație era compusă dintr-un președinte, trei vicepreședinți și treisprezece membri. În anul 1965, Consiliul de Stat este menținut de constituția Republicii Socialiste România. 

Pe parcursul anilor 1967 și 1969, numărul membrilor crește, ajungându-se la un număr de 22 de membri. Odată cu modificarea Constituției din 1974 și cu introducerea funcției de președinte de republică, numărul de vicepreședinți ai Consiliului de Stat este mărit la patru.

Prin Decretul-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989 privind constituirea, organizarea și funcționarea Consiliului Frontului Salvării Naționale se creează funcția de președinte al Consiliului de Stat. Această lege i-a încredințat exercitarea atribuțiilor de șef de stat lui Ion Iliescu, care a fost președintele consiliului.

Sursă foto: wikipedia

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri