sâmbătă, 31 octombrie
Parlamentarii muncesc puțin pe bani mulți
De Daiana Toma-Cioran - vineri, 25 septembrie în categoria Social
34

Distribuie pe rețelele de socializare

Câţi din noi, românii nu visează să muncească puţin, pe un salariu de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie? Mulţi ne dorim, dar puţini suntem aleşi, la propriu. Senatorii şi deputaţii au ajuns să muncească câteva ore pe săptămână fără să renunţe la vreun beneficiu financiar. 12.000 de euro plăteşte statul în fiecare lună pe cap de parlamentar.

Cazarea în București a unui parlamentar din provincie e peste 9000 de lei. Plata angajaților și cheltuielile biroului de parlamentar se apropie de 30 de mii de lei, , conform observatornews.ro

În fiecare miercuri, holurile din Parlament deveneau furnicar. Era ziua votului final pentru proiecte de lege, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Parlamentarii s-au obișnuit deja cu  vacanța prelungită. Decizia a fost luată după ce au apărut mai multe cazuri de Sars-CoV-2. Mai au trei luni din acest mandat și parlamentarii nu mai vor să vină la muncă. 

De exemplu, săptămâna trecută a fost programat un singur plen, la Camera Deputaţilor, cu un singur proiect de lege pe ordinea de zi. Deputaţii nu s-au înghesuit să facă act de prezenţă. Votul se face la distanţă, de pe tabletă, sau telefonic.

Program scurt, însă veniturile rămân la fel. Salariul unui parlamentar fără alte funcţii ajunge la peste 18.000 de lei, iar preşedintele Senatului sau al Camerei câştigă lunar aproximativ 20.000 de lei. Şi asta nu e tot. Chiar dacă nu vin fizic la Bucuresti, atât senatorii cât și deputatii primesc în continuare toate beneficiile. Le sunt decontate transportul, cazarea și abonamentul de telefonie mobilă. Sumele nu sunt deloc mici. Pe lângă indemnizaţie, parlamentarii primesc peste 9.000 de lei pentru cazarea în București, dar şi fonduri de aproape 30.000 de lei pentru plata angajaţilor sau a chiriei pentru biroul parlamentar. În total, costurile se ridică la peste 12.000 de euro pe lună pentru fiecare parlamentar,se menționează pe obervatornews.ro. În momentul de față, România are 465 de parlamentari. 

Săptămâna aceasta sunt alegeri locale şi parlamentarii şi-au luat liber. Şi, cel mai probabil, până la sfârşitul mandatului în decembrie, vom număra pe degete zilele în care vor veni la serviciu.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri