marți, 27 octombrie
25 septembrie 1872-A fost inaugurată Gara de Nord București
De Mihai Popan - vineri, 25 septembrie în categoria Cultură
36

Distribuie pe rețelele de socializare

Pe data de 25 septembrie 1872 este inaugurată Gara de Nord din București, care a fost numită până în anul 1888, Gara Târgoviștei. Această gară se afla la marginea de nord a capitalei și era a doua gară din București, fiind proiectată pentru a face legătura feroviară dintre București, Galați și Craiova.

În anul 1896 este inaugurat Salonul Regal al gării de către regele României, Carol I. Gara de Nord din București este cea mai mare stație feroviară a României.

În momentul în care a fost inaugurată această gară, prima circulație feroviară a fost pe linia Roman-Galați-București-Pitești. La început Gara de Nord nu a fost proiectată pentru a deveni principala gară a Bucureștiului, odată cu trecerea anilor aceasta a devenit principalul nod feroviar al României.

A fost construită între anii 1868-1872, fiind concepută în formă de U formată din două corpuri paralele legate la capătul dinspre ateliere de un alt corp în orientare perpendiculară. Din anul 1944 se refac instalațiile de centralizare electrodinamică din gară, iar liniile și peroanele au fost prelungite pentru a se obține lungimea de 350 m.

În intervalul de timp 1950-1990 s-a înregistrat o creștere foarte mare a traficului feroviar, iar în prezent Gara de Nord se află în modernizare.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri