duminică, 25 octombrie
24/28 septembrie 1991-A patra mineriadă
De Mihai Popan - joi, 24 septembrie în categoria Cultură
36

Distribuie pe rețelele de socializare

Termenul de „Mineriadă” apare după Revoluția anticomunistă din 1989 și desemnează violențele produse de mineri în Piața Revoluției și Piața Universității. Au fost în total șase mineriade, desfășurate pe teritoriul României, în intervalul 1990-1999.

Pe data de 24/28 septembrie 1991, minerii din Valea Jiului intră în grevă generală și îi cer prim-ministrului României, Petre Roman, să se prezinte la Petroșani pentru a le asculta problemele. Inițiatorul acestei mineriade a fost Miron Cozma, care îi amenință pe reprezentanții guvernului că dacă nu vor soluționa aceste probleme, minerii vor lua cu asalt Bucureștiul.

Printre primele acțiuni violente de la Petroșani se numără și intrarea mineriilor în primărie, unde îi agresează pe subprefectul Ionel Bodorogea și pe directorul Regiei Autonome a Huliei, Benone Costinaș.

În dimineața zilei de 25 septembrie, minerii ajung în gara Băneasa, iar în momentul în care prim- ministrul și președintele află această veste, încearcă să îi împiedice pe aceștia să ajungă în capitală, dar toate eforturile au fost în zadar.

Minerii cer ca prim-ministrul Petre Roman să se prezinte și să le asculte problemele, iar faptul că acesta refuză întâlnirea cu gruparea mineriadei, îi capacitează pe revoluționari să ceară demisia Guvernului. Într-un final, una dintre delagațiile mineriadei a reușit să discute cu prim-ministrul României.

Secretarul General al Guvernului a declarat că la sosirea minerilor în Piața Revoluției, aceștia ,,erau calmi, nu strigau lozinci la adresa Guvernului sau a președintelui și stăteau așezați pe caldarîm.”

Unul dintre militari aruncă cu o grenadă lacrimogenă în mijlocul adunării de mineri, iar acest lucru produce atacurile violente asupa clădirii Guvernului. În acel moment, funcționarii aflați în clădire au fost evacuați.

Neon Lica, unul dintre revoluționari, a declarat că toți civilii care s-au alăturat minerilor doresc demiterea Guvernului Petre Roman și a președintelui Ion Iliescu.

Sub presiunea acestor evenimente, președintele Senatului, Alexandru Bîrlădeanu, anunță pe posturile de televiziune demisia Cabinetului Roman. Peste două zile, președintele Ion Iliescu și Miron Cosma semnează un comunicat în care se specifică că acest episod al mineriadei este încheiat.

Pe plan național, această mineriadă a produs o traumă puternică în conștiința oamenilor, care vedeau minerii înarmați cu bâte și topoare, lovind pe oricine li se părea lor că e suspect, iar pe plan internațional acest eveniment a îndepărtat investitorii străini care ar fi putut să-și dezvolte afacerile în România.

Sura foto: unitischimbam.ro


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri