miercuri, 28 octombrie
Klaus Iohannis, declarații la Palatul Cotroceni
De Daiana Toma-Cioran - joi, 24 septembrie în categoria Actualități
47

Distribuie pe rețelele de socializare

Ieri, Klaus Iohannis, a susținut o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, după rectificarea bugetară. El susține că înalții responsabili din Comisia Europeană au avertizat că, dacă rectificarea bugetară o să fie aprobată în Parlament va intra în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, și totodată ratingul țării va fi retrogradat.

„Din păcate, ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuţii extrem de serioase cu înalţi responsabili, nu doresc să nominalizez, din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare aprobată în Parlament intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro fonduri europene, fiindcă încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. Deci este o posibilitate. De asemenea, agenţiile de rating, cu siguranţă, vor schimba ratingul de ţară în mult mai rău, în condiţiile în care aceste cheltuieli imense ar fi operate. Nu mai vorbim de faptul că pentru aceste cheltuieli, pur şi simplu, nu există bani (…) Daţi-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde fonduri europene, ratingul de ţară va fi retrogradat şi noi nici nu mai avem de unde să luăm bani, pentru că la un rating prost nu mai vine nimeni să dea bani. Este un scenariu pe care l-aş numi de groază”, a declarat Iohannis.

Președintele a spus că salariile profesorilor și punctul de pensie vor putea fi majorate doar după ce România iese din criza economică actuală și finanțele țării se stabilizează. 

Iohannis: „Nu văd motive pentru un nou lockdown”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu vede motive pentru un nou "lockdown", în care românii să fie obligaţi să stea la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus, doar că regulile sanitare trebuie respectate.

„Nu văd motive pentru un nou lockdown, adică o situaţie în care cetăţenii sunt obligaţi să stea la domiciliu, însă, da, vedem şi la noi şi în altă parte cum numărul de infectări este totuşi în creştere şi, de aceea, subliniez de fiecare dată: noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm regulile simple arhicunoscute - purtarea măştii, distanţare, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple prin care reuşim să stăvilim răspândirea virusului", a spus șeful statului.

Iohannis: „Riscul de infectare cu Sars-CoV-2 în secțiile de votare este minim”

„Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază, care, în esenţă, se rezumă la purtarea corectă a măştii de protecţie, păstrarea distanţei, evitarea aglomerărilor, igiena mâinilor şi dezinfectarea obiectelor folosite în comun, atunci riscul infectării în secţiile de votare este redus la minimum. Practic, din acest punct de vedere, exprimarea votului nu diferă semnificativ de alte activităţi pe care le facem în viaţa de zi cu zi, cum ar fi mersul la cumpărături", a susţinut Klaus Iohannis, la conferinţa de presă.

El le-a transmis alegătorilor că scrutinul de duminică reprezintă un moment "definitoriu" pentru modul în care vor evolua în următorii patru ani localităţile.

În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredinţăm responsabilitatea administrării comunităţilor noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari şi consilieri locali, viitorii preşedinţi de Consilii judeţene şi consilieri judeţeni. De ce este această alegere atât de importantă? Pentru că de cei care vor câştiga depinde ca şcoala şi spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate şi problemele de trafic rezolvate", a explicat preşedintele.

Iohannis a amintit că, din cauza pandemiei, în acest an, întregul proces electoral a fost perturbat.

Iohannis, mesaj către alegători: „Alegeți pe cei ce pot face ceva pentru dezvoltarea orașului în care trăiți”

„Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază. De aceea, vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea oraşului sau a comunei în care trăiţi", a spus Iohannis.

El a mai spus că în această campanie electorală au fost respectate în mare măsură normele impuse.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri