Pe data de 23 septembrie 1879 a fost înființată Societatea de cultură Macedo-Română prin Decretul domnesc nr. 1289 semnat de regele României, Carol I. Această societate a contribuit la recunoașterea drepturilor populației românești de la Sud de Dunăre, aflate sub sfera influenței Imperiului Otoman.
Sultanul Abdul Hamid a semnat la data de 9/22 mai 1905 acest decret și se recunoștea în mod oficial și legal elementul românesc din Macedonia ca naționalitate românească cu drepturi civile, comunale, școlare și bisericești.
Societatea culturală Macedo-Română a fost înființată la inițiativa unor personalități politice și culturale ale vremii, cum ar fi Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ioan Ghica etc.
Principalele scopuri ale societății sunt: răspândirea prin școli a învățământului în limba română, înființarea de biblioteci, dotarea cu cărți și tehnologie pentru lectură și informare, editarea de cărți pentru românii de peste hotare etc.
Această societate a contribuit de-a lungul timpului la crearea și funcționarea a 120 de școli de nivel primar sau liceal, tipărind și răspândind în mod gratuit manuale, cărți de cult etc.
O altă contribuție a societății culturale este conservarea și cultivarea dialectului aromân, a tradițiilor specifice, a culturii aromânilor și la păstrarea unității lor spirituale.