luni, 19 octombrie
SRL-urile, fără capital social minim la înființare
De Petruța Gromucz - miercuri, 23 septembrie în categoria Actualități
8

Distribuie pe rețelele de socializare

Până acum, Societățile cu Răspundere Limitată aveau obligația să aibă la înființare un capital social minim, care în prezent este de 200 de lei și îngreunează procedura de înființare. Un nou proiect de lege a fost adoptat luni de senatorii români, iar acesta prevede dispariția capitalului social minim pentru înființarea firmelor. Obligația nu mai există în multe țări precum Belgia, Danemarca, Italia, Olanda Franța, SUA sau Marea Britanie.

Proiectul a avut 114 voturi și 9 abțineri, și a modificat articolul 11 din legea 31/1990, a cărei formă actuală prevede: ”capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei”. Acum, articolul arată că, în cazul unui SRL, ”capitalul social (…) se divide în părţi sociale egale”.

Proiectul de lege urmează să intre în dezbatere în cadrul Camerei Deputaților. Acesta mai prevede și renunțarea la obligația vărsării integrale a capitalului social subscris, la data constituirii. Obligația rămâne doar pentru societățile în nume colectiv și a celor în comandită simplă.

Conform BihorJust, noile reglementări le permite asociaților, ca în baza unor reguli stabilite prin actul constitutive,  transmită părțile sociale către persoane din afara societății. Potrivit Legii 31/1990, acest transfer este posibil doar dacă există o aprobare a asociaților ce reprezintă minimum trei pătrimi din capitalul social.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri