duminică, 25 octombrie
Profesorii refuză învățământul online, Orban găsește soluții
De Petruța Gromucz - miercuri, 23 septembrie în categoria Educație și învățământ
31

Distribuie pe rețelele de socializare

Școala a început în acest an cu multe provocări. Una dintre cele mai mari, este învățământul online. De la probleme tehnice, până la frica de furt a datelor cu caracter personal, învățământul online are parte de toate neplăcerile. Tocmai de aceea, sistemul de învățământ românesc are profesori care refuză să utilizeze gadgeturi pentru a susține lecții. Relațiile dintre profesori și elevi au fost compromise de hakerii care au reușit să intre pe platforme în timpul cursurilor. O altă problemă ridicată de profesori este și lipsa dispozitivelor necesare, sau a internetului. Există profesori sau elevi care nu au acces la tablete, laptopuri sau o rețe de internet. Problemele tehnice sunt tot mai des întâlnite, iar învățământul stă în acest moment pe loc. 

Profesorii spun că nu vor să utilizeze platformele pentru cursurile online, din frica de a nu le fi colectate date cu caracter personal. Deși 4.600 de școli se află în scenariul roșu, lucrurile merg destul de greu pentru învățământ. 

Cornelia Popa, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, susține că motivele pentru care profesorii nu vor să predea cursuri online, sunt multe. 

„Fie nu au dotările tehnice necesare, fie unii s-au confruntat cu situații ciudate în ultima parte a anului școlar trecut, în care unii elevi au dat linkurile altor colegi, care au intrat și au deranjat ora, au fost jigniți profesorii, imaginile au fost puse pe Facebook. Situațiile s-au repetat, iar Ministerul Educației nu a făcut nimic, legislația practic nu susține acuratețea unei lecții, cum participă elevii, ce obligații au și ce se întâmplă dacă nu-și respectă aceste obligații. Alți colegi spun că, deși au acces la internet, copiii de acasă nu receptează mesajul, nu se aude prin mască și nu reușesc să lucreze simultan și cu elevii din clasă și cu cei de acasă și atunci caută soluții. Și desigur, mulți țin la faptul că nu și-au dat acordul pentru difuzarea imagini.”, a spus Cornelia Popa, citată de Digi24.

Au fost promise laptopuri și tablete pentru sistemul de învățământ, dar aceste întârzie să apară. Cornelia Popa susține că banii nu au fost accesați încă, deoarece campania electorală ocupă foarte mult timp. Aceasta a mai declarat și că dacă în luna aprilie a acestui an erau accesate fondurile, problemele existente astăzi în sistem, dispăreau.

Premierul Ludovic Orban: "Nu pot să îmi imaginez că un profesor poate să refuze să predea copiilor.Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situații.”

Premierul a găsit și o rezolvare a cazurilor în care profesorii refuză să utilizeze mediul online pentru predarea cursurilor: vor fi sancționați pe cale legală.

"Nu pot să îmi imaginez că un profesor poate să refuze să predea copiilor.Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situații. Dacă va fi necesar să facem modificări la legea educației, vom face. Nu trebuie să judecăm dascălii pentru câteva cazuri individuale. Unde sunt, vom lua măsuri legale. Dar, majoritatea se adaptează și își fac datoria", a declarat Ludovic Orban, conform Digi24.

Orban a subliniat și faptul că, în perioada alegerilor, cursurile nu vor fi suspendate, vor fi desfășurate online. 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri