marți, 27 octombrie
Parlamentarii votează astăzi proiectul de rectificare bugetară
De Daiana Toma-Cioran - marți, 22 septembrie în categoria Administrație
33

Distribuie pe rețelele de socializare

Parlamentarii votează azi, 22 septembrie 2020, de la ora 13, în plen reunit, proiectul de rectificare bugetară modificat de parlamentarii PSD în comsiliile de specialitate săptămâna trecută. În urma modificărilor, punctul de majorare a pensiilor crește la 40%, creșterea salariilor profesorilor anul acesta și alocări de fonduri pentru autoritățile locale.

Partidul Național Liberal a anuțat că în cazul în care proiectul de rectificare bugetară trece de plenul Parlamentului, vor contesta legea la CCR. Liberalii susțin că prin aceste amendamente, PSD „a dat foc României”, angajând cheltuieli de 65 de miliarde de lei. 

Amendamentele adoptate de comisiile PSD

Parlamentarii din comsiile de buget reunite au votat majorarea pensiilor cu 40%. În plus, a fost abrogat amendamentul prin care creșterea salariilor cadrelor didactice a fost amânată până la anul. O altă modificare a fost adusă programului Start Up Nation, unde s-au alocat 400 de milioane de lei în plus. în comisii au fost crescute cu 1,5 miliarde de lei sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2020 pentru finanțarea cheltuielilor bugetelor locale. Astfel, cuantumul prevăzut de guvern la 2,1 miliarde a fost majorat la 3,6 miliarde de lei. O altă modificare spune că „plafonul privind datoria publică, conform metodologiei UE, pentru sfârşitul anului 2020, este de 40% din PIB”. Deputaţii şi senatorii au mai suplimentat bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte cu 20 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, sursa de finanţare fiind Fondul de rezervă al Guvernului. Comisiile au mai alocat suplimentar 5,635 milioane de lei, în bugetul Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţiona echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, la schimbarea legislaturii. Parlamentarii au alocat, de asemenea, o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii, destinată finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Toate amendamentele adoptate au fost propuse de Partidul Social Democrat (PSD).

Premierul României, Ludovic Orban, spune că „Bugetul  nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică.”

Premierul a indicat că amendamentele adoptate la ordonanţa de rectificare bugetară provoacă o creştere a cheltuielilor publice cu 1,7% din PIB pe anul 2020 şi cu 4,8% din PIB pe anul 2021.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri