vineri, 23 octombrie
1326-cneazul maramureșean Stanislau Bârsan primea moșia Zurduc (Strâmtura) din partea regelui Ungariei
De Mihai Popan - marți, 22 septembrie în categoria Cultură
19

Distribuie pe rețelele de socializare

Stanislau Bârsan a fost cneazul Maramureșului care a primit din partea regelui Ungariei, Carol Robert de Anjou, extinderea asupra unei moșii a localității Bârsana la data de 22 septembrie/26 septembrie 1326. 

Din punct de vedere istoric, cneazul maramureșean stăpânea deja moșia Bârsana cu drept de moștenire. Acesta primește din partea regelui Ungariei moșia Zurduc (Strâmtura) din comitatul Maramureșului pentru serviciile sale aduse regatului.

Aceasta este cea mai veche diplomă de confirmare a rangului nobiliar a unui român din provinciile românești, de la începutul istoriei.

Textul de donație emis de Carol Robert de Anjou: “Carol, din îndurarea lui Dumnezeu regele Ungariei, Dalmaţiei, Croaţiei, Ramei, Serbiei, Galiţiei, Lodomeriei, Cumaniei şi Bulgariei, principe de Salerno şi stăpân al Ţinutului şi Muntelui Sant’Angelo, tuturor credincioşilor lui Christos care vor vedea scrisoarea de faţă, mântuire întru Mântuitorul tuturor.(...) Prin urmare, să nu-I fie îngăduit nici om să încalce prevederea prezentei scrisori sau să o contrazică cu îndrăzneală necugetată şi să nu existe vreunul care să îndrăznească să pretindă vreo dare de la oamenii numitului pământ Zurduky (Strâmtura, n.n.), iar dacă va îndrăzni vreunul, atunci să atragă asupra lui mânia regească.”

Sursa: Ioan Mihaly de Apşa – Diplome Maramureşene din sec. XIV si XV, pag. 7-9.


 


 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri