marți, 27 octombrie
România trece la statutul de piață emergentă
De Petruța Gromucz - luni, 21 septembrie în categoria Economic
21

Distribuie pe rețelele de socializare

Klaus Iohannis a transmis astăzi un mesaj în cadrul evenimentului „Moment istoric: România emergentă”, eveniment organizat de Bursa de Valori din București. Acesta spune că trecerea țării noastre la statut de piață emergentă, este un moment istoric, o performanță și o confirmare a potențialului de dezvoltare pe care economia României îl are. 

O piață emergentă este de obicei considerată economia unei țări care, se află într-un anumit stadiu de dezvoltare și are o piață de capital reglementată și eficientă. Veniturile populației sunt în creștere, dar se află în continuare sub media țărilor dezvoltate.

Până acum, există 24 de piețe emergente identificate în indexul MSCI: Brazilia, Chile, Columbia, China, Mexic, Peru, Republica Cehă, Egipt, Grecia, Ungaria, Polonia, Qatar, Rusia, Africa de Sud, Turcia, Emiratele Arabe Unite, China, India, Indonezia, Corea de Sud, Malaezia, Pakistan, Filipine, Taiwan si Tailanda, scrie financialmarket.ro.

Klaus Iohannis a felicitat Bursa de Valori București pentru efortul depus în promovarea țării la statutul de piață emergentă, și a susținut că speră ca acest nou statut primit de țara noastră, să se transpună în creșterea capitalizării bursiere. 

„Putem spune că astăzi începe marea provocare pentru sistemul nostru financiar și pentru actorii care formează arhitectura acestuia: Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București, societățile de investiții financiare și alți operatori. Aveți un rol deosebit de important pentru piața românească de capital, în special în ceea ce privește posibilitatea de a oferi companiilor condiții cât mai atractive din punct de vedere financiar, capabile să motiveze și să conducă la listarea cât mai multor firme la bursă. Totodată, este foarte important ca cetățenii să beneficieze de un sistem financiar modern, prin produse financiare cât mai avantajoase, ușor de accesat și de gestionat.”, a declarat președintele, conform Digi24.

Președintele a atras atenția că, pe lângă accelerarea investițiilor în infrastructură, mai există și alte priorități pentru țara noastră, mai exact dezvoltarea prin digitalizare, inovare, introducerea de noi tehnologii în economie și administrație, dar și creșterea competitivității la export a bunurilor și serviciilor românești. 

Acesta a subliniat că includerea țării în rândul piețelor emergente, reprezintă un semnal de încredere pentru investitori, dar este și un mijloc de promovare a României.

„Includerea României în rândul piețelor emergente este un puternic semnal de încredere pentru investitori, un semnal de speranță și predictibilitate pentru întreprinzători, prin creșterea capacității lor de finanțare. În plus, ascensiunea noastră în categoria piețelor emergente are și potențialul de a contribui la promovarea imaginii României, ca destinație atractivă de business. Depinde doar de noi să fructificăm această oportunitate deosebită și să luăm măsurile necesare pentru a beneficia la maximum de toate avantajele nou create, context în care rolul Autorității de Supraveghere Financiară și al Bursei de Valori sunt esențiale.”, a declarat președintele, citat de Digi24.

Noul statut primit de țara noastră este considerat foarte important deoarece înseamnă noi oportunități de investiție.

„Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, a explicat Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Lucian Anghel

Anul trecut, Anghel a declarat că promovarea țării la statutul de piață emergentă poate fi considerată din punct de vedere economic, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană, conform Digi24.

sursă foto: facebook.com/bursadevaloribucuresti

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri