miercuri, 28 octombrie
Proteste anti-mască în toată țara, Ludovic Orban reacționează
De Petruța Gromucz - luni, 21 septembrie în categoria Actualități
39

Distribuie pe rețelele de socializare

Cluj-Napoca, Timișoara, București sau Oradea sunt doar câteva din orașele în care sâmbătă seara au avut loc proteste. Participanții au cerut ca masca de protecție să nu mai fie o obligativitate în școli.

În Timișoara au fost strânse semnături pentru o petiție care urmează să fie trimisă către Ministerul Educației. Părinții consideră că purtarea măștii de protecție este un act care le oprește libertatea, cu un impact negativ asupra celor mici și cer ca opiniile să le fie respectate. 

„Noi am ajuns în situaţia aceasta pentru a ne exprima dezaprobarea (pentru purtarea măştii, n.r.). Dacă va trebui, vom ridica tonul până ce vom ajunge vehemenţi şi radicali şi vom fi auziţi acolo unde trebuie”, au spus protestatanții, conform Digi24.

În Timișoara, a mai avut loc un astfel de protest la începutul săptămânii. Și la Cluj, oamenii s-au adunat cu zecile pentru a protesta împotriva purtării măștilor de protecție în școli. Forțele de ordine au încercat să îi disperseze pe protestatari, deoarece regulile de protecție nu erau respectate, iar autorizația pentru acțiunea desfășuată în zona centrală a municipiului, lipsea. 

„Cei mici nu pot să înveţe. E o parodie, o porcărie şcoala în condiţiile acestea. Vedeţi răspunsul sistemului la mica noastră iniţiativă. Au fost cel puţin la fel de mulţi poliţişti pe cât eram noi, şi asta de fiecare dată”, a spus unul dintre protestatari, citat de Digi24.

La Mangalia, au existat și incidente. La protest au participat aproximativ 80 de persoane, iar forțele de ordine au fost nevoite să folosească spray-ul lacrimogen, deoarece unul dintre protestatari nu a fost de accord să se legitimeze, iar o parte din cei prezenți au sărit în sprijinul acestuia.

Ludovic Orban, despre protestele anti-măști

După ce protestele s-au înmulțit în mai multe orașe din țară, Ludovic Orban a reacționat, comentând că „există unii care parcă nu își iubesc copiii.” De asemenea, el explică că marea majoritate a părinților susține ideea purtării măștilor în școli, aceasta fiind o necessitate. 

„Noi am testat acest lucru şi majoritatea zdrobitoare a părinţilor susţin obligativitatea portului măştii, iar pentru noi, care suntem responsabili în şcoală să luăm toate măsurile pentru a împiedica răspândirea virusului, noi am luat această măsură şi o susţinem. Îmi pare rău că există unii care parcă nu îşi iubesc copii. Portul măştii şi celelalte măsuri pe care le-am luat la şcoală, măsuri de protecţie sanitară, au rostul de a păzi copiii de virus. Sigur că nu putem controla ce se întâmplă în afara şcolii, nu putem controla ce se întâmplă în familii. Dacă există părinţi care vin cu astfel de idei ... Ştiu, am văzut că a fost şi în Bucureşti un protest cu o sută şi ceva de persoane. Din păcate, unii părinţi au venit şi cu copiii şi nu purtau mască. Îmi pare rău că există astfel de tendinţe. Este necesară această măsură şi este o măsură care are rostul de a apăra sănătatea copiilor”, a punctat premierul Ludovic Orban, citat de Digi24.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri