marți, 27 octombrie
Proiect inițiat de Florina Presadă: Personalul contractual din administrație cu condamnări definitive să nu mai poată ocupa aceste posturi
De Daiana Toma-Cioran - luni, 21 septembrie în categoria Administrație
41

Distribuie pe rețelele de socializare

Florina Presadă, Senator USR, a anunțat că azi, va depunde la Parlament, un proiect de lege care prevede ca personalul contractual din administrație, care a primit o condamnare penală definitivă pentru infracțiuni comise în poziția ocupată, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei să nu mai poată ocupa acel post. 

„Românii au constatat recent că o persoană condamnată definitiv pentru infracţiuni comise în poziţia publică pe care o ocupa trebuie repusă în acea poziţie, chiar dacă infracţiunea a fost comisă în funcţia publică ocupată. A fost cazul directoarei Oficiului de Cadastru Iaşi care a primit o condamnare penală definitivă şi o pedeapsă cu închisoarea de trei ani cu suspendare. Ea a trebuit să fie repusă în poziţia pe care o ocupa în momentul în care a comis infracţiunea de abuz în serviciu. Acest lucru este posibil pentru că persoana despre care vorbesc avea statut de personal contractual. Nu toţi cei care lucrează în administraţia publică sunt funcţionari publici. Practic, din totalul de peste 1,2 milioane de angajaţi în sistemul public, doar 200.000 sunt funcţionari publici şi peste 1 milion de angajaţi constituie acest personal contractual”, a explicat Senatorul USR, Florina Presadă

Ea a mai spus că, în momentul în care personalul contractual primește o condamnare penală pentru infracțiuni comise în pozițiile publice ocupate, nu intervine încetarea de drept a contractului de muncă, așa cum se întâmplă în cazul funcționarilor publici.

Codul administrativ nu include această reglementare aşa cum o face pentru funcţionarii publici. Prin propunerea legislativă pe care o voi depune mâine la Senat completez Codul administrativ, astfel încât să intervină încetarea de drept a contractului de muncă pentru personalul contractual condamnat penal definitiv pentru infracţiuni de serviciu, de corupţie, contra autorităţii sau contra umanităţii, în poziţiile publice ocupate. Practic, vreau ca şi personalul contractual şi funcţionarii publici să răspundă aceloraşi rigori de integritate, aceloraşi exigenţe de integritate, pentru că numai în acest fel putem să apărăm interesul public şi funcţia publică", a completat Florina Presadă.

Presadă a mai spus că, dacă primeşte o pedeapsă cu suspendare, personalul contractual poate să se întoarcă la serviciu, pentru că legislaţia prevede că un contract de muncă încetează doar dacă angajatul execută efectiv pedeapsa în închisoare.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri