vineri, 23 octombrie
Ziua Internațională a Păcii- 21 septembrie 2020
De Daiana Toma-Cioran - luni, 21 septembrie în categoria Cultură
33

Distribuie pe rețelele de socializare

Azi, 21 septembrie, întreaga lume sărbătorește Ziua Internațională a Păcii. Istoria are multe pagini scrise cu sânge, nimeni nu a fost cruțat în războaie, fie că vorbim de  copii, bătrâni, femei sau bărbați. Pierderile din trecut cauzate de conflictele armate și de violență au dus la conștientizarea importanței păcii.

Încă din anul 1982 Ziua Păcii este celebrată de mai multe organizații militare și politice, cu scopul de a promova pacea în lume și pentru a pune capăt violenței din comunitățile în care trăim. Inițial, Ziua Păcii s-a sărbătorit în a doua zi de marți a lunii septembrie, dar în anul 2001, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a stabilit data de 21 septembrie ca fiind Ziua Internațională a Păcii. 

Însemnătatea acestei zile a devenit din ce în ce mai mai importantă, e ziua în care conflictele armate și violența se opresc pentru 24 de ore. 

Ce se întâmplă în cele 24 de ore ale păcii?

  • milioane de copii din zonele de conflict pot fi vaccinați. Spre exemplu, în anul 2009, peste 1,4 milioane de copii din Afganistan au fost vaccinați.
  • pot fi mutate victimele de război și refugiații.
  • pot fi trimise provizii de medicamente și alimente victimelor și refugiaților din zonele de conflict, acolo unde în mod normal nu pot ajunge avioanele.
  • de ziua Păcii, peste 100 de milioane de oameni din peste 100 de țări militează pentru același lucru.
  • cele 24 de ore sunt un răgaz pentru cei care luptă, timp în care se pot gândi la victimele pe care le lasă în urmă.

Clopotul United Peace- simbol al  Păcii

Clopotul United Peace a fost realizat din monede donate de copiii din întreaga lume, excepție făcând Africa. Clopotul a fost lanasat pentru a inaugura Ziua Păcii la sediul ONU din New York. Sunetul clopotului acționează ca un memento al costului ridicat al războiului, în timp ce liniile clopotului au cuvinte care pledează pentru pace: „Păstrați pacea absolută a lumii!”
Tot azi, oamenii din întreaga lume se angajează în diferite activități pentru a promova pacea. Azi se organizează ceremonii de pace inter-religioase , coruri care prezintă cântece de pace, plantarea copacilor sau expoziții de artă, convoaie de mașini pentru pace și altele. 

Porumbelul alb cu ramur de măslin- simbolul Păcii

Indiferent de cultură ori țară, porumbelul a fost și rămâne un simbol al păcii. Acum mii de ani, porumbelul a adus ramura de măslin și a vestit sfârșitul potopului urmat de revenirea la normalitate. Chiar și după multe secole, porumbelul a rămas simbolul păcii sufletești sau sociale. De exemplu, grecii antici considerau porumbeii mesageri ai iubirii și norocului.

Steagul alb- simbol al Păcii

Steagul alb a fost folosit pentru prima dată în China, în timpul dinastiei Han și ulterior a fost preluat de romani, care înlocuiau uneori steagul cu ramura de măslin.

Pipa Păcii

Pipa a fost inițal folosită în cadrul ceremoniilor spirituale, pentru a trimite rugăciuni spre cer cu ajutorul fumului, iar în America de Nord era fumată la încheierea unui conflict.

O mie de cocori- simbol al Păcii

Cei 1.000 de cocori veniți din antichitatea japoneză au devenit simbol al păcii imediat după ce Sadako Sasaki, micuța diagnosticată cu leucemie, a murit în urma atacului cu bomba atomică de la Hiroșima, înainte ca cei 1.000 de cocori să îi îndeplinească ultima dorință. Imediat după moartea ei, a fost inaugurat un monument care o reprezintă pe micuța Sadako cu un cocor în mână.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri