miercuri, 21 octombrie
673 de ani de la prima atestare documentară a orașului Baia Mare!
De Mihai Popan - duminică, 20 septembrie în categoria Cultură
216

Distribuie pe rețelele de socializare

 

Acum 673 de ani, mai exact în 20 septembrie 1347, regele Ludovic I al Ungariei emite actul atestării documentare a orașului Baia Mare. Acest oraș poartă de-a lungul timpului trei nume vechi, cum ar fi Rivulus Dominarum (în latină), Frauenbach (în germană) și Assonypataka (în maghiară).

Actul emis de cancelaria regelui maghiar mai cuprindea și o serie de privilegii care au fost acordate centrelor miniere și locuitorilor din această zonă. 

În anul 1446, Baia Mare intră în proprietatea familiei lui Iancu de Hunedoara, iar mai târziu, în 1469, intră sub conducerea regelui maghiar Mattias Rex (fiul lui Iancu de Hunedoara) care fortifică orașul.

Judele Martin, parohul Ioan și magistrul Petru (jurați din Baia Mare și Săsar) întocmesc o cerere pe care i-o trimit trimit regelui Ungariei, Ludovic I, sub forma unei diplome de privilegii, care este acceptată și semnată de către rege.

Acest act regal stabilea hotarele orașului, iar locuitorii din Baia Mare primeau numeroase privilegii, cum ar fi: libertatea de a-și alege judele, jurații și parohul, dreptul de a judeca în interiorul orașului, asigurarea libertăților individuale, dreptul la un târg pe an, dreptul de fortificare cu ziduri a orașului.

Una dintre categoriile speciale ale acestei diplome regale viza mineritul, unde se specifică faptul că trebuie ales un jude al minerilor care să supravegheze împreună cu judele orașului și cu jurații activitatea desfășurată în mine.

Din punct de vedere istoric, aceasta nu este cea mai veche atestare a orașului, prima fiind menționată în anul 1142, sub denumirea de Assonypataka-Frauenbach, iar în această perioadă regele Geza al II-lea al Ungariei coloniza orașul cu saxonii aduși din Transilvania.

În 1411, la Baia Mare este atestată existența primei monetării, care se presupune că își are începuturile din prima jumătate a secolului al XIV-lea. Monetăria din Baia Mare a fost principala monetărie din Ungaria și Transilvania, care realiza în anul 1463 un venit net de 20.000 florini.

Dezvoltarea economică și edilitară a orașului din secolul al XV-lea se datorează intrării în sfera de influență a Huniazilor.

Reînnoirea și lărgirea vechilor privilegii, sprijinirea mineritului și a monetăriei au contribuit la configurarea identității unui oraș prosper, fiind validat ca unul dintre cele mai dezvoltate centre miniere din regatul Ungariei.


 

 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri