luni, 19 octombrie
,,Amor fatal”-primul film artistic românesc (18 septembrie 1911)
De Mihai Popan - vineri, 18 septembrie în categoria Cultură
17

Distribuie pe rețelele de socializare

Invenția frațiilor Lumiere (inventatorii primului aparat de filmat și de proiecție cinematografică) a produs apariția filmelor românești. 

Acum 108 ani pe data de 18 septembrie 1911, regizorul Grigore Brezeanu dă startul cinematografiei românești prin filmul ,,Amor fatal” care urma să fie vizionat la cinematograful Pathe din București. Brezeanu a realizat primul film românesc și i-a avut în distribuție pe Lucia Sturdza și Tony Bulandra.

Acest film este considerat a fi una dintre cele mai celebre piese de teatru din epocă. Povestea filmului reprezintă o dramă de acțiune care se petrece în diferite locuri și localuri din București. 

După această premieră este programată o altă premieră care a avut loc pe 26 septembrie, la cinema Apollo. Filmul a fost rulat până pe 30 septembrie 1911.

La numai câteva luni după vizionarea filmului, actorii principali, Lucia Sturdza și Tony Bulandra s-au căsătorit.

Una dintre presupunerile perioadei respective ar fi că filmul s-a pierdut, dar s-au păstrat numeroase mărturii despre existența lui în diferite publicații, cum ar fi ,,L Independance Roumaine” , ,,Viitorul” , ,,Universul”.


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri