miercuri, 21 octombrie
18 septembrie/1 octombrie 1914-Pactul ruso-român
De Mihai Popan - vineri, 18 septembrie în categoria Cultură
12

Distribuie pe rețelele de socializare

Pe data de 18 septembrie/1 octombrie 1914, guvernul României încheia pactul secret ruso-român care prevedea neutralitatea față de Antanta din partea românilor, iar Rusia se angaja să apere frontierele României și să-i recunoască drepturile asupra teritoriilor deținute de imperiul Austro-Ungar.

Ministrul de externe rus, Sazonov trimite o scrisoare liderilor Antantei în care preciza faptul că România nu trebuie să sprijine militar Puterile Centrale, iar la finalul războiului să se analizeze doleanțele ei, în funcție de interesele zonale ale învingătorilor.

Un alt tratat secret mai vechi, a fost încheiat de România și Puterile Centrale pe data de 30 octombrie 1883, care prevedea sprijinul armat împotriva rușilor.

Conducătorii politici ai României, printre care se numără regele Carol I și prințul moștenitor Ferdinand, erau constrânși de a alege o singură opțiune din trei:

- păstrarea alianței cu Puterile Centrale, care însemna renunțarea la Transilvania și Bucovina

- alianța cu Antanta

- neutralitatea

Perioada neutralității românești a determinat relații bune cu Rusia, iar prin tratatul semnat la 18 septembrie/1 octombrie 1914 aceste relații s-au intensificat. 

Alte prevederi ale tratatului erau ca statul român să exercite o neutralitate amicală față de Rusia până când se va decide să intre în război, iar în schimbul acestei prevederi Rusia era obligată să determine guvernele, francez și britanic, să recunoască acordul încheiat.

Cei doi ani de neutralitate au determinat ca România să semneze la București pe data de 4/17 august 1916, tratatul de alianță cu Franța, Marea Britanie, Rusia și Italia, care prevedea recunoașterea teritoriilor românești ocupate de Austro-Ungaria.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri