marți, 20 octombrie
Regina Ana a României s-a născut pe data de 18 septembrie 1923
De Mihai Popan - vineri, 18 septembrie în categoria Cultură
17

Distribuie pe rețelele de socializare

Ana de Bourbon-Parma s-a născut pe data de 18 septembrie 1923 la Paris și a fost singura fiică a prințului Rene de Bourbon-Parma și a prințesei Margareta a Danemarcei. Copilăria și-a petrecut-o alături de crei trei frați (Jacques, Michel și Andres) în Franța. 

În anul 1940, ajunge la New York, unde urmează cursurile școlii de artă Parsons School of Design. Din anul 1943 se înrolează ca voluntar în Forțele Franceze Libere și participă la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, unde a fost șofer de ambulanță și infirmieră.

Întâlnirea cu regele Mihai I al României s-a petrecut în urma unui dineu organizat de vărul său primar, Jean de Luxemburg, iar cu acest prilej a urmat logodna cu regele peste puțin timp. Căsătoria dintre cei doi a avut loc în exil din cauza ocupării teritoriului României de către comuniști și a abdicării forțate a regelui.

Guvernul Groza nu și-a dat acordul pentru căsătorie din cauza faptului că principesa avea nevoie de o dispensă papală pentru a se putea căsători cu regele, care era creștin-ortodox. În rezolvarea acestei probleme, regina-mamă Elena (mama lui Mihai) și principesa Margareta au hotărât să prezinte cazul în fața papei Pius al XII-lea.

Conducătorul religios al Vaticanului nu este de acord cu această cerere și a dat exemplu căsătoria dintre principesa Giovanna a Italiei cu regele Boris al III-lea al Bulgariei, care nu au respectat promisiunea de a-și boteza copiii în ritul catolic.

Cu toate acestea, cuplul a continuat pregătirile pentru nuntă. La începutul căsătoriei au trăit în Italia și Marea Britanie, iar spre final s-au mutat în Elveția.

Cuplul regal are cinci fiice: Margareta (Custode al Coroanei României), Elena, Irina, Sofia și Maria.

Pe data de 1 august 2016, principesa Ana de Bourbon-Parma se stinge din viață și este înmormântată în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș. La înmormântarea Majestății Sale au fost prezenți membri ai Guvernului României, printre care se numără și Dacian Cioloș, reprezentanți ai bisericii catolice și ortodoxe române. 

Data de 13 august a fost declarată zi de doliu național de către Guvernul României și al Moldovei. 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri