luni, 26 octombrie
,,Masacrul de la Oarba de Mureș”-17 septembrie 1944
De Mihai Popan - joi, 17 septembrie în categoria Cultură
20

Distribuie pe rețelele de socializare

Pe data de 17 septembrie 1944, Armata Română Regală ducea una dintre cele mai sângeroase bătălii disputate la Oarba de Mureș unde și-au pierdut viața 11.000 de soldați români. Acest masacru este un semn de răzbunare din partea rușilor pentru anii în care românii au luptat pentru a dezrobi Basarabia.

Această bătălie a început pe data de 17 septembrie și s-a terminat pe 6 octombrie, cu victoria românilor. În cadrul acestei lupte se afla una dintre cele mai puternice poziții ale armatei germane. 

Planul generalului român, Ion Dumitru presupunea ca armatele române să avanseze pe flancuri și să-i oblige pe nemți să se predea.

Armamentul românilor era folosit și în Primul Război Mondial, modelul tipic anului 1897. Odată ce românii au rămas fără muniție și armament aceștia au rupt parii care susțineau via plantată și au atacat poziția în care se aflau nemții.

În urma acestei bătălii, conducătorul comunist din Rusia, Stalin îl decorează pe generalul Serghei Trofimenco ca erou al Uniunii Sovietice, dar defapt adevărații eroi sunt sublocotenentul român Nicola Ion și camarazii săi.


Sursa: rfi.ro (Pagina de Istorie)


 

 


 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri