sâmbătă, 24 octombrie
Cine nu poartă mască de protecție, nu votează!
De Daiana Toma-Cioran - miercuri, 16 septembrie în categoria Administrație
38

Distribuie pe rețelele de socializare

Pandemia de Sars-Cov-2 a schimbat regulile din ziua votului. Pe 27 septembrie, la alegerile locale, vom merge să ne alegem primnarii cu masca de protecție și alte regului noi. Așadar, cine nu vrea să poarte mască în secție nu votează. În plus, timbrul cu mențiunea „votat” ni-l vom pune singuri pe buletin.

Alegerile vor fi un test în pandemie. 27 septembrie este ziua în care ne vom alege primarii şi ne vom exercita dreptul de vot aşa cum n-am mai făcut-o niciodată. Masca de protecție va fi obligatorie, la fel și măsurarea temperaturii. Alegătorul va trebui să se dezinfecteze atât la intrarea, cât și la ieșirea din secție și va trebui să respecte distanța de un metru față de ceilalți. Singura situație în care masca va fi dată jos va fi pentru identificare.

„Pentru verificare, masca va fi dată jos și, după aceea, va fi pusă înapoi. Cam acesta este modul în care se lucrează și normal că trebuie văzută fața celui care votează. Dacă o persoană refuză să poarte mască, în mod normal nu i se permite accesul în secția de votare, deci asta este o regulă. ”, a declarat Secretarul de Stat, Raed Arafat.

Ludovic Orban, premierul României, spune că fiecare secție de votare o să aibă un stoc de măști pentru cetățenii care vin la vot și nu au mască. 

În incinta secției de votare nu vor avea voie mai mult de cinci alegători în același timp. De asemenea, aceștia trebuie să își introducă singuri buletinul în sistemul informatic. Dacă există persoane cu buletin vechi, atunci procesul se va face manual, de către un membru al comisiei. În acest fel se avită contactul direct dintre alegători și membri comisiei. De aceea trebuie să ne lipim singuri timbrul cu mențiunea votat pe buletinele noastre.

„Poate să vină cu pixul de acasă să semneze. Și cei cu temperatură peste 37,3 şi simptome pot vota”, adaugă Raed Arafat.

„Cetățeanul este prioritizat, se va deplasa în secția de votare cu prioritate, va efectua procesul de votare în cabina cea mai apropiată de ușa de la intrare în secția de votare”, spune Constantin Mitulețu, președintele AEP. 

Arafat susține că urna mobile va fi planificată mai întâi pentru cei care nu au probleme Covid, iar apoi se va merge la cei carantinați, izolați sau spitalizați. Membrii comisiei urnei mobile vor purta mască și mănuși care trebuie schimbate sau dezinfectate după fiecare vot. Nimeni nu intră în locuința alegătorului, ci procesul se va face la intrare, cu păstrarea distanței. Urna va fi și ea dezinfectată la fiecare vizită. În spitale, echipamentul de protecție va fi asigurat de personalul sanitar. Toate detaliile alegerilor vor fi stabilite prin ordin de ministru, ce va fi publicat în zilele următoare.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri