miercuri, 21 octombrie
185 de ani de la înființarea monedei leu-Alexandru Ghica (domnul Țării Românești)
De Mihai Popan - miercuri, 16 septembrie în categoria Evenimente
21

Distribuie pe rețelele de socializare

Pe data de 16 septembrie 1835, Alexandru Ghica, domnul Țării Românești instituie ca monedă a țării leul, fiind o unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

Tranzacțiile și impozitele erau plătite în moneda străină lowenthaler (taleri olandezi care aveau un leu gravat pe spate). Cel mai puternic leu din istorie a fost în anul 1867, când cu un leu puteai să-ți cumperi 10 pâini. Tot în această perioadă se înființează sistemul monetar românesc și sunt bătute primele monede.

În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, consulul francez Victor Place avea misiunea de a negocia baterea unor monede românești la Paris care urmau să se cheme ,,români”. Moneda de un român trebuia să cântărească 5 grame de argint.

Poetul român Ion Heliade Rădulescu a propus ca numele să fie schimbat în romanat, după modelul bizantin. Proiectul propus de Cuza nu a putut fi realizat.

Această problemă este soluționată în anul 1867, atunci când este adoptată Legea Monetară care instituia leul ca monedă națională, egal cu 100 de bani. Legea introducea în Principatele Române sistemul monetar zecimal și metric al Uniunii Monetare Latine.

La data de 3 martie 1870 este înființată la București Monetăria Statului care bate, în același an, moneda de argint de un leu și cea de aur de 20 lei.

Sursa: facebook și rador.ro

 


 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri