luni, 19 octombrie
România este proclamată ,,Stat Național-Legionar”- 14 septembrie 1940
De Mihai Popan - luni, 14 septembrie în categoria Cultură
16

Distribuie pe rețelele de socializare

Regele Mihai a domnit între perioada 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, atunci când prințul moștenitor Carol al II-lea refuză tronul (criza dinastică din 1925 ) și în perioada dintre anii 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

Contextul pierderilor teritoriale îl constrâng pe regele Carol al II-lea să abdice, iar tronul României este ocupat de tânărul principe moștenitor Mihai. Perioada domniei sale se intersectează cu perioada în care Ion Antonescu, mareșalul armatei române este ales prim-ministru al României cu titlul de ,,Conducător al Statului” de către fostul rege Carol al II-lea, înainte cu două zile ca Mihai să ocupe tronul.

Partidele democratice refuză colaborarea cu ,,Statul Național-Legionar”, proclamat în urma decretului regal emis de regele Mihai I. Pe baza acestui decret Antonescu era numit conducătorul Statului Legionar și șeful regimului legionar, iar Horia Sima era numit vicepreședinte al Consiliului de Miniștri și ministru secretar de stat.

Conducătorul statului român, Ion Antonescu decide intrarea României de partea Axei (gruparea militară condusă de Germania Nazistă) în cadrul celui de al Doilea Război Mondial. Această decizie a mareșalului Ion Antonescu este cauzată de promisiunile făcute de conducătorul nazist, Adolf Hitler, care presupuneau recuperarea teritoriilor românești pierdute în urma Dictatului de la Viena.

Soarta celei de a doua conflagrații mondiale este întoarsă la Stalingrad, după care urmează ,, Lovitura de stat din 23 august 1944”, în urma căreia Antonescu este demis, fiind arestat și executat de către comuniști prin împușcare pe data de 1 iunie 1946 la închisoarea Jilava.


 

 

 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri