marți, 20 octombrie
Aproximativ 8% din gospodăriile din România folosesc împrumuturile ca instrument financiar
De Petruța Gromucz - luni, 14 septembrie în categoria Economic
24

Distribuie pe rețelele de socializare

Un număr de 8,1% din gospodăriile românești utilizează împrumuturile ca instrument financiar. Împrumuturile sunt contractate în cele mai multe cazuri pentru cumpărături în rate sau leasing, a bunurilor de tipul autoturismelor, echipamentelor tehnice și electronice. Potrivit unei cercetări a Institutului Național de Statistică, acestea au un procent  de 54,2%.

În anul 2019, a fost realizat un studiu numit „Condițiile de viață ale populației din România”, care relevă că împrumuturile au fost realizate în proporție de 37,8%  pentru plata cheltuielilor sau pentru renovarea locuințelor. Împrumuturile realizate pentru plata datoriilor, a facturilor  sau  pentru acoperirea de conturi, au înregistrat un procent de 18,9%, în timp ce cheltuielile pentru educație și îngrijirea copiilor, au avut un procent de 3,1%. Împrumuturile pentru vacanțe sau timp liber au înregistrat un procent de 2,6%, iar cele pentru achitarea unor cheltuieli medicale, au avut un procent de 2,5%.

Potrivit studiului, împrumuturile sunt mai des realizate de gospodăriile din mediul urban, cu un procent de 10,1% mai mare decât cele din mediul rural, iar gospodăriile conduse de bărbați care accesează împrumuturi  sunt cu 9,7% mai multe, față de cele conduse de femei. 

„Cumpărarea în rate a unor bunuri, inclusiv prin leasing (autoturisme, echipament tehnic etc.) a fost cel mai frecvent scop al contractării de împrumuturi pentru gospodăriile conduse de salariaţi (59,3%) şi de pensionari (39,5%). Împrumuturile contractate pentru îmbunătăţirea sau repararea locuinţei s-au întâlnit cel mai frecvent la gospodăriile conduse de: salariaţi (40,2%), pensionari (39,1%) şi agricultori (21,9%).", relevă cercetarea.

Potrivit cercetării, au fost înregistrate și restanțe repetate. Un procent de 27,8% au avut restanțe, cauzate în principal de situația financiară precară. 

„Dintre plăţile pentru care s-au înregistrat restanţe în cursul anului 2019, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică (52,9% din gospodăriile cu restanţe), întreţinerea locuinţei (50,5%) şi abonamentul telefonic (41,4%). Ponderi reduse s-au înregistrat la restanţele pentru rate la împrumuturi (7,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăţi care sancţionează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvenţa redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.", se menţionează în document.

Potrivit INS, gospodăriile de șomeri au cea mai mare dificultate în a achita împrumuturile. Aceștia înregistrează cea mai mare proporție, mai exact 74,9%. Și pentru gospodăriile cu copii este dificilă achitarea împrumutului, această categorie înregistrând un procent de 28,8%, iar familiile cu doi, trei adulți sau mai mulți copii în întreținere, înregistreaza un procent de 44,5%. 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri