miercuri, 21 octombrie
Majorarea pensiilor și dublarea alocațiilor este imposibilă
De Petruța Gromucz - duminică, 13 septembrie în categoria Economic
15

Distribuie pe rețelele de socializare

Majorarea pensiilor cu 40%, dublarea alocațiilor, primele pentru medici, majorarea salariilor profesorilor, sunt câteva dintre lucrurile care vor face imposibilă finanțarea uzuală a deficitului. Acest lucru poate genera un nou acord cu FMI.

„Dacă majorările se aprobă, bugetul va fi aruncat în aer. Nimeni nu va finanța un astfel de deficit (un deficit de 9% din PIB peste care s-ar adăuga alte aproape 3 puncte, din majorări). Ratingul de țară poate fi pierdut și atunci singura soluție de finanțare a deficitului va fi un nou accord cu FMI.”, a spus Ionuț Dumitru, citat de Ziarul Financiar.

Pentru anul 2021, chiar dacă majorările menționate nu ar fi efectuate, deficitul bugetar ar porni de la 7-8% din PIB. După majorări, punctul de plecare va fi de 11-12% din PIB, un procent care, pentru piețe, nu e finanțabil. 

„Piețele nu vor finanța un astfel de deficit, mai ales în lipsa unui rating recomandat investițiilor, sau îl vor finanța la costuri greu de suportat, și soluția rămâne un nou apel la FMI. ”, declară Dumitru.

Comisiile de muncă ale Parlamentului, conduse de PSD, au modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind rectificarea bugetară care stabilea creșterea pensiilor cu 14%, în  loc de 40 %. Acest lucru trebuia să se întâmple începând cu 1 septembrie 2020. 

PSD a depus zilele trecute un amendament la proiectul de lege de aprobare a Ordonanței de rectificare, care cere revenirea la creșterea pensiilor cu 40%, începând cu 1 septembrie. De asemenea, parlamentarii au anulat prorogarea termenului de majorare a salariilor profesorilor, până în anul 2021.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri