vineri, 23 octombrie
Adeverințele medicale pentru școală, risc de îmbolnăvire din cazua vizitelor inutile la cabinete
De Petruța Gromucz - vineri, 11 septembrie în categoria Sănătate
30

Distribuie pe rețelele de socializare

Școlile și grădinițele cer adeverințe medicale pentru fiecare copil care va călca pragul școlii în noul an. Medicii de familie susțin că acest lucru poate duce la creșterea numărului de îmbolnăviri cu Sars-CoV-2, deoarece cabinetele vor fi aglomerate, iar vizitele inutile. 

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, susțin că ideea  renunțării la aceste adeverințe medicale, deoarece, pe lângă birocrație, acestea implică și vizite la cabinetele medicale, ceea ce crește riscul de infectare cu COVID-19, potrivit Sinopsis.

Și în anii precedenți era necesară o adeverință medicală  pentru începutul anului școlar, care să ateste că elevul este sănătos.  Totuși, anul acesta, lucrurile se suplimentează. Este necesară prezentarea unei noi adeverințe pentru copiii cu boli cronice, sau pentru cei care au în familie persoane din categorii de risc și ar urma să fac cursurile online. 

Medicii de familie sunt cei care vor realiza triajul epidemiologic în cadrul instituțiilor școlare, dar susțin că acest lucru este destul de greu, în lipsa unor protocoale clare.

„Mă gândesc cu groază, pentru că nu avem un protocol bine stabilit și mi-aș dori un protocol și o comunicare cu inspectoratele școlare, cu DSP, cu medicina școlară, astfel încât să știm noi, în primul rând, ce avem de făcut. Sper că măcar acum, în al 12-lea ceas, se va renunța la acele avize epidemiologice de la medicul de familie. În condiții de pandemie, chiar nu e momentul să purtăm copiii sănătoși prin cabinetele medicilor de familie”, a spus Costiug.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri