joi, 29 septembrie
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș-Vector cultural comunitar
De Mihai Popan - joi, 10 septembrie în categoria Cultură
204

Distribuie pe rețelele de socializare

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș a fost înființat în urma unei dorințe ale intelectualilor vremii, care au optat prima dată în anul 1898 pentru înființarea unei Asociații Muzeale Băimărene cu scopul de a deschide un muzeu publicului.

Printre scopurile principale ale asociației s-au numărat și culturalizarea maselor prin răspândirea științei, trezirea și dezvoltarea interesului public față de muzeu. 

Inițiatorul acestui demers a fost băimăreanul Gyula Schonherr, secretar la Inspectoratul Național al Muzeelor și Bibliotecilor, care este ales președinte al Asociației Muzeale Băimărene și care a încurajat prin donații personale constituirea și îmbogațirea colecțiilor muzeului. 

Parcursul acestor etape a determinat deschiderea pentru public a Muzeului Orășenesc Baia Mare, la data de 19 iunie 1904. Muzeul avea deja în componența sa 6900 de obiecte care se înmulțesc până în anul 1914, ajungând la 11489. 

Astăzi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă activitatea muzeului băimărean fiind o instituție publică de cultură aflată în coordonarea Consiliului Județean Maramureș.

Directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, dl Viorel Rusu, declară pentru 24mm:


M.P.: Când a fost înființat Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Maramureș?

V.R.: ,,Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș își are începuturile încă din 1904, când la Baia Mare s-a deschis pentru public ,,Muzeul Orășenesc”, în cadrul căruia colecțiile de istorie și arheologie ocupau un loc important. Din punct de vedere istoric, putem considera anul 1904, iar din punct de vedere juridic anul de înființare este 2006, atunci când Muzeul Județean de Istorie și Arheologie s-a înființat prin hotărârea Consiliului Județean de reorganizare a fostului muzeu județean. Practic atunci Muzeul Județean Maramureș a fost divizat în trei unități muzeale, unul dintre ele fiind Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, iar celelalte fiind Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Muzeul Județean de Artă -Centrul Artistic Baia Mare”. 


M.P.: O scurtă prezentare a Muzeului.

V.R.: ,,Din punct de vedere istoric începuturile activităților muzeului datează din momentul înființării Asociației Muzeale Băimărene, condusă de istoricul Gyula Schonherr, care a avut inițiativa de a deschide pentru public un muzeu în orașul de la poalele munților Gutin. În 1904, la 19 iunie, s-a deschis pentru public Muzeul Orășenesc Baia Mare. Alte etape din evoluția sa ar fi în anul 1951, când s-a înființat Muzeului Regional Baia Mare, care prelua patrimoniul Muzeului Orășenesc. În 1968 acesta s-a transformat în Muzeul Județean Maramureș, după ce reforma administrativă a înlocuit regiunile cu județele. Următoarea etapă a fost în 2006 despre care am vorbit deja. Astăzi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș deține un număr de aproape 80000 de numere de inventar, jumătate fiind bunuri arheologice, celelalte aparținând secției de istorie fiind organizate pe colecții.”


M.P.: Ce fel de exponate întâlnim în cadrul Muzeului?

V.R.: ,,Exponatele sunt diverse și acoperă o perioadă destul de lungă din istoria comunităților care au trăit în această zonă, începând cu paleoliticul și terminând cu epoca contemporană. Practic, bunurile arheologice acoperă toate perioadele de timp, cele mai consistente fiind descoperirile arheologice din perioada epocii bronzului, secolele XVI-XIV î.Hr. Aceste descoperiri se datorează, în principal, șantierelor arheologice pe care muzeul le-a realizat de-a lungul timpului. La secția Istorie avem un patrimoniu medieval foarte bogat, care provine din fondul vechi al Muzeului de care aminteam și care exemplifică viața cotidiană din orașul liber regal Baia Mare, viața breslelor care au fost influente și puternice, evoluția mineritului care a fost baza dezvoltării orașului. Avem un segment de istorie a tehnicii miniere și metalurgice, iar după aceea ar fi patrimoniul de carte care încorporează exemplare tipărite încă din secolul al XVI-lea.”


M.P.: Prezentați-ne unul dintre obiectele muzeale!

V.R.: ,,Este destul de dificil să ne oprim la un obiect muzeal și având în vedere că Baia Mare a apărut pe harta așezărilor urbane ca urmare a exploatării aurului și a altor metale neferoase, mă voi opri la Trezoreria din cadrul expoziției permanente, numită ,,Minerit și Civilizație în Maramureș”. În această trezorerie erau depozitate lingourile de aur și argint produse chiar în cadrul acestui spațiu în care se află expoziția. Activitatea de prelucrare a minereurilor s-a desfășurat aici începând cu 1925 și până în 1967, în cadrul Stației de afânare a aurului și argintului, care funcționa în cadrul Direcției Minelor și Uzinelor Metalurgice Baia Mare și care a fost prima din România și mult timp singura.”


M.P.: Ce fel de evenimente au avut loc în cadrul muzeului?

V.R.: ,,În general muzeele expun bunurile patrimoniale prin intermediul expozițiilor care sunt în esență de două tipuri: expoziții permanente și expoziții temporare tematice. Expozițiile permanente sunt concepute să fie păstrate pentru vizitare, un număr mai mare de ani. Expozițiile temporare scot în evidență o temă prin intermediul bunurilor pe care le expunem. O altă categorie de evenimente vizează desfășurarea programelor de educație muzeală. Muzeul derulează din 2005 un program de educație muzeală numit ,,Muzeul Viu”. În cadrul acestui program avem mai multe proiecte de genul ,,Orașul Medeival”, bresle meșteșugărești, drumul aurului etc. Aceste activități au atras din ce în ce mai mulți copii, de exemplu în 2019 au participat la aceste proiecte un număr de 2591 de copii. Avem și lansări de cărți și publicații, sesiuni de comunicări științifice, pe care le organizăm anual pe o temă aleasă, la care participă specialiști în muzee și alte instituți de cultură din România.”


M.P: Care este șantierul arheologic principal al muzeului?

V.R.: ,,Am putea da mai multe răspunsuri la această întrebare, dar am să mă opresc la șantierul arheologic de la Lăpuș-Podanc, de pe raza comunei Lăpuș. Este un șantier arheologic de epoca bronzului, cel mai longeviv șantier al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Am început lucrările la acest șantier în vara anului 1967(inițiatorul și coordonatorul fiind domnul Carol Kacso, proaspăt angajat la muzeu) și am continuat până în prezent, aproape în fiecare vară câte o lună, împreună cu arheologii de la muzeu și cu lucrătorii din sat, care și-au făcut un titlu de mândrie, în urma participării șantierului de la Lăpuș. Ulterior ni s-au alăturat studenți de la diverse universități. Din 2007 am adăugat proiectului o dimensiune internațională prin faptul că am încheiat un contract de colaborare cu Institutul de Arheologie al Universității Ludwig Maximilian din Munich, care este cea mai titrată Universitate din Germania. Împreună cu doamna profesoară Carola Metzner-Nebelsick am continuat din 2007 în această formulă internațională, la care s-a adăugat și o universitate poloneză, participând și studenți din țările Europei Centrale. În momentul de față acest proiect se află în etapa de publicare a rezultatelor, prima etapă fiind săpăturile arheologice, scoaterea vestigiilor și prelucrarea lor, apoi restaurarea acestora. Arheologii din toată Europa știu de situl de la Lăpuș, care este relevant pentru epoca târzie a bronzului, iar faptul că vom putea să publicăm rezultate și în mediile internaționale îi crește valoarea științifică. Ar fi ideal ca proiectul să își adauge și o componentă turistică.”


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Bugetul pentru etapa a treia din programul Rabla pentru electrocasnice s-a epuizat în mai puțin de un minut

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Bugetul alocat pentru a treia etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice”, sesiunea de ...
economie România 2021 Rabla

Președintele României, Klaus Iohannis: „Autorităților nu le este ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale”

Daiana Toma-Cioran - dec. 10, 2021
Autorităților nu le este niciodată ușor să adopte măsuri care restrâng exercițiul unor drepturi ...
pandemie Covid-19 Sars-CoV-2 măsuri

Taxele pentru mașinile poluante ar putea fi mărite: „Degeaba investim, dacă înmatriculările la cele vechi sunt la liber”

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În țara noastră sunt înmatriculate mai multe mașini second hand, în comparație cu cele noi, ...
taxe impozit majorări Ministrul Mediului

Va fi realizată o piață tradițională și în localitatea Bogdan Vodă

Daiana Toma-Cioran - dec. 9, 2021
În ședința de ieri, aleșii județeni au acordat vot favorabil hotărârii prin care Consiliul ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM 2021

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Pensiile speciale, minciuna preferată a USR-iștilor”

Daiana Toma-Cioran - dec. 8, 2021
Pensiile speciale, tema preferată a USR-iștilor! În frunte cu Cioloș, aceștia își închipuie că ...
Deputat Maramureș Gheorghe Șimon Putere

În 2022 bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. ...
România 2022 vouchere bugetari

Guvernul vrea să adopte bugetul de stat pentru 2022 până pe 24 decembrie

Daiana Toma-Cioran - dec. 3, 2021
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței de Guvern, că bugetul de stat ...
Guvern premier pim-ministru Nicolae Ciuca

PNDR: Evaluarea cererilor de finanțare depuse în cadrul submăsurilor pentru instalarea tinerilor fermieri și dezvoltarea fermelor mici a fost finalizată

Petruța Gromucz - nov. 25, 2021
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat finalizarea evaluării cererilor de ...
fermieri ferme finanțare cereri de finanțare

ONG-urile și instituțiile de învățământ pot aplica pentru granturi de până la 15.000 de dolari în cadrul Programului anual de finanțări al Ambasadei SUA la București!

Petruța Gromucz - nov. 23, 2021
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Biroul de Diplomație Publică, a anunțat ...
fonduri instituții de învățământ ONG granturi

A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiții ”Variantă de ocolire Baia Mare”

Petruța Gromucz - nov. 19, 2021
A fost semnat contractul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de ...
varianta ocolitoare studiu de fezabilitate drumuri CJMM

Vor fi operate zboruri externe regulate de pe Aeroportul Internațional Maramureș

Petruța Gromucz - nov. 17, 2021
Potrivit unui comunicat publicat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, ...
zboruri externe Maramureș aeroport noi zboruri

Peste 105 milioane de lei pentru servicii socio-educaționale, modernizarea infrastructurii rutiere și sprijinirea mediului de afaceri, prin POR

Petruța Gromucz - nov. 16, 2021
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a anunțat semnarea a 25 de noi ...
POR finanțare dezvoltare contracte de finanțare

POIM: Finanțare în valoare de 18 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș”

Petruța Gromucz - nov. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis în acest weekend semnarea a 37 noi ...
Baia Mare finanțare Spitalul Județean ,,Dr. Constantin Opriș” MIPE

Au fost aprobate primele documente pentru demararea PNRR. România va beneficia de prefinanțarea de 3,8 miliarde de euro până la finalul anului

Petruța Gromucz - nov. 12, 2021
Guvernul a adoptat în 10 noiembrie 2021, două memorandumuri prin carea mandatat Ministerul ...
PNRR România memorandum Guvern

Expoziție itinerantă ,,Din zestrea Maramureșului”, la Craiova

Petruța Gromucz - nov. 11, 2021
Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 11:00, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de ...
expoziție Maramureș tradiție muzeu

Au fost semnate noi contracte de finanțare pentru achiziția de echipamente medicale și de protecție destinate elevilor și personalului medical

Petruța Gromucz - nov. 10, 2021
Autoritatea de Management pentru POIM 2014-2020 a asigurat semnarea a 3 noi contracte de ...
contracte de finanțare finanțare management echipamente de protecție

O nouă rundă pentru Rabla pentru Electrocasnice și lansarea a 3 noi programe: instalarea de panouri fotovoltaice și staţii de încărcare pentru maşinile electrice și un program dedicat construcției pistelor de biciclete

Petruța Gromucz - nov. 8, 2021
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a anunțat la la sfârșitul săptămânii ...
Rabla electrocasnice sesiune nouă fonduri

Un nou liberal demisionează din grupul parlamentar al PNL acuzând „distrugerea PNL de către cei care au confiscat partidul”

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
După ce fostul președinte PNL, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia din grupul parlamentar PNL și ...
politică Partidul Național Liberal PNL demisii

S-a redeschis Centrul de vaccinare de la Caspev Baia Mare. Unde se mai pot vaccina băimărenii?

Daiana Toma-Cioran - oct. 29, 2021
Centrul de vaccinare de la Caspev (strada Săsarului numărul 3) s-a redeschis, aici, băimărenii ...
Baia Mare Maramureș Cătălin Cherecheș Centre de vaccinare

PNRR, aprobat de Consiliul UE! România urmează să primească o prefinanțare de 3,8 miliarde de euro

Petruța Gromucz - oct. 29, 2021
Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat ieri, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării ...
PNRR Consiliul UE prefinanțare plan național