vineri, 05 martie
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș-Vector cultural comunitar
De Mihai Popan - joi, 10 septembrie în categoria Cultură
123

Distribuie pe rețelele de socializare

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș a fost înființat în urma unei dorințe ale intelectualilor vremii, care au optat prima dată în anul 1898 pentru înființarea unei Asociații Muzeale Băimărene cu scopul de a deschide un muzeu publicului.

Printre scopurile principale ale asociației s-au numărat și culturalizarea maselor prin răspândirea științei, trezirea și dezvoltarea interesului public față de muzeu. 

Inițiatorul acestui demers a fost băimăreanul Gyula Schonherr, secretar la Inspectoratul Național al Muzeelor și Bibliotecilor, care este ales președinte al Asociației Muzeale Băimărene și care a încurajat prin donații personale constituirea și îmbogațirea colecțiilor muzeului. 

Parcursul acestor etape a determinat deschiderea pentru public a Muzeului Orășenesc Baia Mare, la data de 19 iunie 1904. Muzeul avea deja în componența sa 6900 de obiecte care se înmulțesc până în anul 1914, ajungând la 11489. 

Astăzi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă activitatea muzeului băimărean fiind o instituție publică de cultură aflată în coordonarea Consiliului Județean Maramureș.

Directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, dl Viorel Rusu, declară pentru 24mm:


M.P.: Când a fost înființat Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Maramureș?

V.R.: ,,Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș își are începuturile încă din 1904, când la Baia Mare s-a deschis pentru public ,,Muzeul Orășenesc”, în cadrul căruia colecțiile de istorie și arheologie ocupau un loc important. Din punct de vedere istoric, putem considera anul 1904, iar din punct de vedere juridic anul de înființare este 2006, atunci când Muzeul Județean de Istorie și Arheologie s-a înființat prin hotărârea Consiliului Județean de reorganizare a fostului muzeu județean. Practic atunci Muzeul Județean Maramureș a fost divizat în trei unități muzeale, unul dintre ele fiind Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, iar celelalte fiind Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Muzeul Județean de Artă -Centrul Artistic Baia Mare”. 


M.P.: O scurtă prezentare a Muzeului.

V.R.: ,,Din punct de vedere istoric începuturile activităților muzeului datează din momentul înființării Asociației Muzeale Băimărene, condusă de istoricul Gyula Schonherr, care a avut inițiativa de a deschide pentru public un muzeu în orașul de la poalele munților Gutin. În 1904, la 19 iunie, s-a deschis pentru public Muzeul Orășenesc Baia Mare. Alte etape din evoluția sa ar fi în anul 1951, când s-a înființat Muzeului Regional Baia Mare, care prelua patrimoniul Muzeului Orășenesc. În 1968 acesta s-a transformat în Muzeul Județean Maramureș, după ce reforma administrativă a înlocuit regiunile cu județele. Următoarea etapă a fost în 2006 despre care am vorbit deja. Astăzi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș deține un număr de aproape 80000 de numere de inventar, jumătate fiind bunuri arheologice, celelalte aparținând secției de istorie fiind organizate pe colecții.”


M.P.: Ce fel de exponate întâlnim în cadrul Muzeului?

V.R.: ,,Exponatele sunt diverse și acoperă o perioadă destul de lungă din istoria comunităților care au trăit în această zonă, începând cu paleoliticul și terminând cu epoca contemporană. Practic, bunurile arheologice acoperă toate perioadele de timp, cele mai consistente fiind descoperirile arheologice din perioada epocii bronzului, secolele XVI-XIV î.Hr. Aceste descoperiri se datorează, în principal, șantierelor arheologice pe care muzeul le-a realizat de-a lungul timpului. La secția Istorie avem un patrimoniu medieval foarte bogat, care provine din fondul vechi al Muzeului de care aminteam și care exemplifică viața cotidiană din orașul liber regal Baia Mare, viața breslelor care au fost influente și puternice, evoluția mineritului care a fost baza dezvoltării orașului. Avem un segment de istorie a tehnicii miniere și metalurgice, iar după aceea ar fi patrimoniul de carte care încorporează exemplare tipărite încă din secolul al XVI-lea.”


M.P.: Prezentați-ne unul dintre obiectele muzeale!

V.R.: ,,Este destul de dificil să ne oprim la un obiect muzeal și având în vedere că Baia Mare a apărut pe harta așezărilor urbane ca urmare a exploatării aurului și a altor metale neferoase, mă voi opri la Trezoreria din cadrul expoziției permanente, numită ,,Minerit și Civilizație în Maramureș”. În această trezorerie erau depozitate lingourile de aur și argint produse chiar în cadrul acestui spațiu în care se află expoziția. Activitatea de prelucrare a minereurilor s-a desfășurat aici începând cu 1925 și până în 1967, în cadrul Stației de afânare a aurului și argintului, care funcționa în cadrul Direcției Minelor și Uzinelor Metalurgice Baia Mare și care a fost prima din România și mult timp singura.”


M.P.: Ce fel de evenimente au avut loc în cadrul muzeului?

V.R.: ,,În general muzeele expun bunurile patrimoniale prin intermediul expozițiilor care sunt în esență de două tipuri: expoziții permanente și expoziții temporare tematice. Expozițiile permanente sunt concepute să fie păstrate pentru vizitare, un număr mai mare de ani. Expozițiile temporare scot în evidență o temă prin intermediul bunurilor pe care le expunem. O altă categorie de evenimente vizează desfășurarea programelor de educație muzeală. Muzeul derulează din 2005 un program de educație muzeală numit ,,Muzeul Viu”. În cadrul acestui program avem mai multe proiecte de genul ,,Orașul Medeival”, bresle meșteșugărești, drumul aurului etc. Aceste activități au atras din ce în ce mai mulți copii, de exemplu în 2019 au participat la aceste proiecte un număr de 2591 de copii. Avem și lansări de cărți și publicații, sesiuni de comunicări științifice, pe care le organizăm anual pe o temă aleasă, la care participă specialiști în muzee și alte instituți de cultură din România.”


M.P: Care este șantierul arheologic principal al muzeului?

V.R.: ,,Am putea da mai multe răspunsuri la această întrebare, dar am să mă opresc la șantierul arheologic de la Lăpuș-Podanc, de pe raza comunei Lăpuș. Este un șantier arheologic de epoca bronzului, cel mai longeviv șantier al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Am început lucrările la acest șantier în vara anului 1967(inițiatorul și coordonatorul fiind domnul Carol Kacso, proaspăt angajat la muzeu) și am continuat până în prezent, aproape în fiecare vară câte o lună, împreună cu arheologii de la muzeu și cu lucrătorii din sat, care și-au făcut un titlu de mândrie, în urma participării șantierului de la Lăpuș. Ulterior ni s-au alăturat studenți de la diverse universități. Din 2007 am adăugat proiectului o dimensiune internațională prin faptul că am încheiat un contract de colaborare cu Institutul de Arheologie al Universității Ludwig Maximilian din Munich, care este cea mai titrată Universitate din Germania. Împreună cu doamna profesoară Carola Metzner-Nebelsick am continuat din 2007 în această formulă internațională, la care s-a adăugat și o universitate poloneză, participând și studenți din țările Europei Centrale. În momentul de față acest proiect se află în etapa de publicare a rezultatelor, prima etapă fiind săpăturile arheologice, scoaterea vestigiilor și prelucrarea lor, apoi restaurarea acestora. Arheologii din toată Europa știu de situl de la Lăpuș, care este relevant pentru epoca târzie a bronzului, iar faptul că vom putea să publicăm rezultate și în mediile internaționale îi crește valoarea științifică. Ar fi ideal ca proiectul să își adauge și o componentă turistică.”


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

208.000 doze de vaccin AstraZeneca sosesc în țară

Petruța Gromucz - mart. 5, 2021
O nouă tranșă de vaccin de la compania farmaceutică AstraZeneca, care constă în 208.000 de doze, ...
vaccin AstraZeneca pandemie coronavirus

Remember-5 martie

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
 1608- Sigismund Rakoczi se retrage de la domnie, principe al Transilvaniei fiind ales ...
remember 5 martie cultură evenimente istorice

44 ani de la cutremur. Este România pregătită în cazul unei astfel de tragedii?

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
Astăzi, 4 martie, se împlinesc 44 de ani de la cutremurul care a zguduit întreaga țară. În 4 ...
44 de ani cutremur 77 România

POR Nord-Vest 2021-2027: digitalizarea IMM-urilor din regiunea Nord-Vest

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest derulează o cercetare privind dezvoltarea componentei ...
economie regiune digitalizare România

Florin Cîțu: „În sectorul public nu cred că mai există un salariu minim”

Daiana Toma-Cioran - mart. 4, 2021
Florin Cîțu, prim-ministrul României, spune că în sectorul public nu mai există un salariu minim ...
politică actualități 2021 România

Comuna Groși cu satele aparținătoare ies astăzi din carantină. Rata de incidență a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș comunică faptul ca nu va fi prelungită ...
Groși Satu Nou de Jos Ocoliș Maramureș

Situația cazurilor de COVID-19 și a vaccinărilor în județul Maramureș

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, până ieri, 3 martie, pe teritoriul României, au fost ...
Maramureș situație vaccinări îmbolnăviri

Florin Cîțu a vorbit despre adoptarea bugetului fără amendamente: „Ăsta nu e un atac la democrație”

Daiana Toma-Cioran - mart. 4, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu spune că adoptarea bugetului fără amendamentele propuse în Parlament ...
Legea Bugetului de stat România 2021

Renate Weber, Avocatul Poporului: „Toate pensiile speciale pot fi desfiinșate, cu excepția celor ale magistraților”

Daiana Toma-Cioran - mart. 4, 2021
Toate pensiile speciale pot fi desființate, cu excepția celor ale magistraților, dacă ...
Avocatul Poporului Renate Weber România 2021

Programul Rabla pentru autoturisme și electrocasnice continuă și în acest an

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că Programul Rabla va continua și în acest an. ...
autoturisme programul rabla voucher valoare

Nicolae Silviu Ungur a fost eliberat din funcție. Vlad-Emanuel Duruș este noul prefect de Maramureș

Daiana Toma-Cioran - mart. 4, 2021
Așa cum am anunțat acum  mai bine de o lună, se schimbă conducerea Instituției Prefectului ...
Instituția Prefectului Maramureș eliberați din Funcție Silviu Ungur

Fain de văzut la muzeu. Furca (cujălca) - arvonul pentru măritat

Petruța Gromucz - mart. 4, 2021
Motto: „Să-mi aducă lemn de fus           Și ...
furca muzeu Muzeul Satului Baia Mare Baia Mare

Remember-4 martie

24mm.ro - mart. 4, 2021
 Ziua mondială de rugăciune a femeilor a fost inițiată de femeile ...
cultură evenimente istorice evenimente culturale remember

Episodul „10 august” va fi uitat. Tribunalul București a respins cererea de redeschidere a dosarului

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
 Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind redeschiderea dosarului „10 ...
10 august protest violențe dosar

„Planul lui Bogdan” se prăbușește. Amendamentele pentru Maramureș respinse chiar de parlamentarii PNL și USR PLUS

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
Legea Bugetului de stat a fost votată. Amendamentele pentru Maramureș- ...
Județul Maramureș amendamente respinse

Exponatul săptămânii la Muzeul Județean de Minerologie „Victor Gorduza”

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
Începând cu luna decembrie a anului 2020, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor ...
minerologie exponat săptămânal Baia Mare

Operatorii culturali pot depune înscrierea proiectelor pentru sesiune II/2021

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
Începând cu luna aceasta, aplicația pentru proiectele pentru sesiunea II/2021 este deschisă. ...
economie operatori culturali sesiune cultură

Remetea Chioarului iese astăzi din carantină. Rata de incidență a înregistrat scăderi considerabile

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș comunică faptul ca nu va fi prelungită ...
carantină carantină zonală pandemie măsuri

Depozitul temporar de deșeuri din Maramureș are două locații posibile. Ionel Bogdan, despre parcurile industriale și depozitul de deșeuri

Petruța Gromucz - mart. 3, 2021
Printr-un comunicat publicat pe unul dintre site-urile de socializare, Ionel Bogdan, ...
Ionel Bogdan deșeuri parcuri industriale proiecte

Miercurea de Poezie

Daiana Toma-Cioran - mart. 3, 2021
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș ...
Baia Mare Maramureș cultură Miercurea de Poezie