luni, 21 iunie
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș-Vector cultural comunitar
De Mihai Popan - joi, 10 septembrie în categoria Cultură
146

Distribuie pe rețelele de socializare

Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș a fost înființat în urma unei dorințe ale intelectualilor vremii, care au optat prima dată în anul 1898 pentru înființarea unei Asociații Muzeale Băimărene cu scopul de a deschide un muzeu publicului.

Printre scopurile principale ale asociației s-au numărat și culturalizarea maselor prin răspândirea științei, trezirea și dezvoltarea interesului public față de muzeu. 

Inițiatorul acestui demers a fost băimăreanul Gyula Schonherr, secretar la Inspectoratul Național al Muzeelor și Bibliotecilor, care este ales președinte al Asociației Muzeale Băimărene și care a încurajat prin donații personale constituirea și îmbogațirea colecțiilor muzeului. 

Parcursul acestor etape a determinat deschiderea pentru public a Muzeului Orășenesc Baia Mare, la data de 19 iunie 1904. Muzeul avea deja în componența sa 6900 de obiecte care se înmulțesc până în anul 1914, ajungând la 11489. 

Astăzi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș continuă activitatea muzeului băimărean fiind o instituție publică de cultură aflată în coordonarea Consiliului Județean Maramureș.

Directorul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, dl Viorel Rusu, declară pentru 24mm:


M.P.: Când a fost înființat Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Maramureș?

V.R.: ,,Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș își are începuturile încă din 1904, când la Baia Mare s-a deschis pentru public ,,Muzeul Orășenesc”, în cadrul căruia colecțiile de istorie și arheologie ocupau un loc important. Din punct de vedere istoric, putem considera anul 1904, iar din punct de vedere juridic anul de înființare este 2006, atunci când Muzeul Județean de Istorie și Arheologie s-a înființat prin hotărârea Consiliului Județean de reorganizare a fostului muzeu județean. Practic atunci Muzeul Județean Maramureș a fost divizat în trei unități muzeale, unul dintre ele fiind Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, iar celelalte fiind Muzeul de Etnografie și Artă Populară și Muzeul Județean de Artă -Centrul Artistic Baia Mare”. 


M.P.: O scurtă prezentare a Muzeului.

V.R.: ,,Din punct de vedere istoric începuturile activităților muzeului datează din momentul înființării Asociației Muzeale Băimărene, condusă de istoricul Gyula Schonherr, care a avut inițiativa de a deschide pentru public un muzeu în orașul de la poalele munților Gutin. În 1904, la 19 iunie, s-a deschis pentru public Muzeul Orășenesc Baia Mare. Alte etape din evoluția sa ar fi în anul 1951, când s-a înființat Muzeului Regional Baia Mare, care prelua patrimoniul Muzeului Orășenesc. În 1968 acesta s-a transformat în Muzeul Județean Maramureș, după ce reforma administrativă a înlocuit regiunile cu județele. Următoarea etapă a fost în 2006 despre care am vorbit deja. Astăzi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș deține un număr de aproape 80000 de numere de inventar, jumătate fiind bunuri arheologice, celelalte aparținând secției de istorie fiind organizate pe colecții.”


M.P.: Ce fel de exponate întâlnim în cadrul Muzeului?

V.R.: ,,Exponatele sunt diverse și acoperă o perioadă destul de lungă din istoria comunităților care au trăit în această zonă, începând cu paleoliticul și terminând cu epoca contemporană. Practic, bunurile arheologice acoperă toate perioadele de timp, cele mai consistente fiind descoperirile arheologice din perioada epocii bronzului, secolele XVI-XIV î.Hr. Aceste descoperiri se datorează, în principal, șantierelor arheologice pe care muzeul le-a realizat de-a lungul timpului. La secția Istorie avem un patrimoniu medieval foarte bogat, care provine din fondul vechi al Muzeului de care aminteam și care exemplifică viața cotidiană din orașul liber regal Baia Mare, viața breslelor care au fost influente și puternice, evoluția mineritului care a fost baza dezvoltării orașului. Avem un segment de istorie a tehnicii miniere și metalurgice, iar după aceea ar fi patrimoniul de carte care încorporează exemplare tipărite încă din secolul al XVI-lea.”


M.P.: Prezentați-ne unul dintre obiectele muzeale!

V.R.: ,,Este destul de dificil să ne oprim la un obiect muzeal și având în vedere că Baia Mare a apărut pe harta așezărilor urbane ca urmare a exploatării aurului și a altor metale neferoase, mă voi opri la Trezoreria din cadrul expoziției permanente, numită ,,Minerit și Civilizație în Maramureș”. În această trezorerie erau depozitate lingourile de aur și argint produse chiar în cadrul acestui spațiu în care se află expoziția. Activitatea de prelucrare a minereurilor s-a desfășurat aici începând cu 1925 și până în 1967, în cadrul Stației de afânare a aurului și argintului, care funcționa în cadrul Direcției Minelor și Uzinelor Metalurgice Baia Mare și care a fost prima din România și mult timp singura.”


M.P.: Ce fel de evenimente au avut loc în cadrul muzeului?

V.R.: ,,În general muzeele expun bunurile patrimoniale prin intermediul expozițiilor care sunt în esență de două tipuri: expoziții permanente și expoziții temporare tematice. Expozițiile permanente sunt concepute să fie păstrate pentru vizitare, un număr mai mare de ani. Expozițiile temporare scot în evidență o temă prin intermediul bunurilor pe care le expunem. O altă categorie de evenimente vizează desfășurarea programelor de educație muzeală. Muzeul derulează din 2005 un program de educație muzeală numit ,,Muzeul Viu”. În cadrul acestui program avem mai multe proiecte de genul ,,Orașul Medeival”, bresle meșteșugărești, drumul aurului etc. Aceste activități au atras din ce în ce mai mulți copii, de exemplu în 2019 au participat la aceste proiecte un număr de 2591 de copii. Avem și lansări de cărți și publicații, sesiuni de comunicări științifice, pe care le organizăm anual pe o temă aleasă, la care participă specialiști în muzee și alte instituți de cultură din România.”


M.P: Care este șantierul arheologic principal al muzeului?

V.R.: ,,Am putea da mai multe răspunsuri la această întrebare, dar am să mă opresc la șantierul arheologic de la Lăpuș-Podanc, de pe raza comunei Lăpuș. Este un șantier arheologic de epoca bronzului, cel mai longeviv șantier al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Am început lucrările la acest șantier în vara anului 1967(inițiatorul și coordonatorul fiind domnul Carol Kacso, proaspăt angajat la muzeu) și am continuat până în prezent, aproape în fiecare vară câte o lună, împreună cu arheologii de la muzeu și cu lucrătorii din sat, care și-au făcut un titlu de mândrie, în urma participării șantierului de la Lăpuș. Ulterior ni s-au alăturat studenți de la diverse universități. Din 2007 am adăugat proiectului o dimensiune internațională prin faptul că am încheiat un contract de colaborare cu Institutul de Arheologie al Universității Ludwig Maximilian din Munich, care este cea mai titrată Universitate din Germania. Împreună cu doamna profesoară Carola Metzner-Nebelsick am continuat din 2007 în această formulă internațională, la care s-a adăugat și o universitate poloneză, participând și studenți din țările Europei Centrale. În momentul de față acest proiect se află în etapa de publicare a rezultatelor, prima etapă fiind săpăturile arheologice, scoaterea vestigiilor și prelucrarea lor, apoi restaurarea acestora. Arheologii din toată Europa știu de situl de la Lăpuș, care este relevant pentru epoca târzie a bronzului, iar faptul că vom putea să publicăm rezultate și în mediile internaționale îi crește valoarea științifică. Ar fi ideal ca proiectul să își adauge și o componentă turistică.”


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

„Alchool&Drugs”- acțiune a polițiștilor rutieri maramureșeni. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști a fost de aproape 10.000 de lei

Daiana Toma-Cioran - iun. 21, 2021
Ieri, 20 iunie, polițiștii rutieri maramureșeni au acționat pe raza întregului județ, pentru ...
Poliția Română Poliția Rutieră Maramureș Baia Mare

Premierul Florin Cîțu: „Am convins o Românie să fiu prim-ministru, cred că e mai simplu să conving niște colegi să mă susțină la șefia PNL”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Prim-ministrul Florin Cîțu a mers în județul Alba, unde a avut o întâlnire cu liberalii din ...
Congres Partidul Național Liberal PNL premier

Partidul Social Democrat a sesizat la CCR revocarea Avocatului Poporului: „Se încalcă principiul legalităţii şi durata mandatului”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este ...
PSD Partidul Social Democrat Avocatul Poporului CCR

Prim-ministrul Florin Cîțu: „Obiectivul meu nu este de a vaccina cât mai multe persoane, ci de a depăși pandemia. Iar pandemia o depășim prin vaccinare”

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Premeirul Florin Cîțu a fost întrebat despre campania de vaccinare și despre ratarea țintelor pe ...
Premier prim-ministru Guvern România

Expoziția „Identitate românească – portul popular din Maramureș” va fi vernisată la Suceava

Daiana Toma-Cioran - iun. 18, 2021
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean ...
cultură eveniment expoziție CJMM

Consiliul Județean Maramureș susține înscrierea Țării Maramureșului ca Peisaj Cultural Tradițional UNESCO

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În luna martie a acestui an, Asociația La Blouse Roumaine, alături de publicistul Teofil ...
Consiliul Județean Maramureș CJMM Țara Maramureșului

Renate Weber a fost revocată de Parlament din funcția de Avocat al Poporului

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Ieri, Renate Weber a fost revocată de Parlament  din funcția de Avocat al Poporului. Au ...
Colaiție guvernare PNL USR PLUS

Alegerile interne în filiala locală reunită USR PLUS Baia Mare au loc în acest weekend

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
În această sâmbătă, 19 iunie 2021, filiala USR PLUS Baia Mare își va alege organele de ...
USR PLUS Baia Mare vot organe de conducere

Consiliul Județean Maramureș participă la proiectul internațional „Trimarium” - pentru acțiuni educaționale în domeniul istoriei, geografiei și diplomației în Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - iun. 17, 2021
Consiliul Județean Maramureș cooperează cu Fundația Jagiellońska din Republica Polonă pentru ...
Consiliul Județean CJMM 2021 proiect internațional

Ludovic Orban: „De la 1 ianuarie 2022, alocațiile vor crește cu 20%, plus indexarea cu rata inflației.”

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a discutat despre majorarea alocațiilor. Acesta ...
Ludovic Orban alocații alocații de stat copii

Avocatul Poporului noul motiv pentru un scandal pe scena politică românească

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului au fost respinse de ...
Avocatul Poporului Renate Weber România 2021

Procedura de implementare a schemei pentru sectorul HoReCa a fost publicată în Monitorul Oficial

Petruța Gromucz - iun. 16, 2021
Ieri, 14 iunie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial (Partea I, nr. 594bis) Procedura de ...
economie Monitorul Oficial procedură de implementare horeca

Moțiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea a fost respinsă. Marcel Ciolacu acuză fraudarea votului: „Moțiunea a trecut”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ...
moțiune simplă Ministrul Ghinea USR PLUS Putere

Deputatul PNL Călin Bota: „PSD este groparul proiectelor cu fonduri europene în România”

Daiana Toma-Cioran - iun. 16, 2021
Deputatul PNL Călin Bota a prezentat în plenul Parlamentului punctul de vedere al partidului ...
moțiune de cenzură PNL Ministrul Ghinea Guvernul Cîțu

Consiliul Județean Maramureș anunță alocarea sumei de 200.000 de lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor pentru tineri

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Consiliul Județean Maramureș a anunțat că suma de 200.000 lei a fost alocată în bugetul pentru ...
fonduri nerambursabile sumă Maramureș Consiliul Județean Maramureș

Avocatul Poporului va fi schimbat în septembrie a anunțat Kelemen Hunor

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
Liderul  UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că rapoartele de activitate ale Avocatului ...
UDMR Kelemen Hunor România 2021

Marcel Ciolacu: „Dacă moțiunea de cenzură trece, propunerea PSD de premier e Alexandru Rafila. Poate să fie și un guvern minoritar”

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
PSD are o moțiune în versuri pentru demiterea Guvernului CîțuPSD ...
politică putere opoziție Guvern

Concursul „Iele, Sânziene” este organizat de Consiliul Județean Maramureș

Daiana Toma-Cioran - iun. 15, 2021
În perioada 15-27 iunie, Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Artă «Centrul ...
cultură Consiliul Județean Maramureș CJMM

2,7 miliarde de lei, alocați în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a anunțat că  în ultimul an a fost alocată ...
spitale fonduri europene bani pentru spitale dotarea spitalelor

Coronavirus: Maramureșul înregistrează tot mai puține cazuri de COVID-19. Rata de incidență are o valoare foarte scăzută

Petruța Gromucz - iun. 15, 2021
Conform Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției, în ultima săptămână, în ...
coronavirus pandemie cazuri noi îmbolnăviri