joi, 21 octombrie
Primele reacții ale politicienilor români după căderea Guvernului Cîțu. Președintele Klaus Iohannis: „Este o situație complicată, care a fost generată de politicieni cinici”
De Daiana Toma-Cioran - marți, 05 octombrie în categoria Politică
153

Distribuie pe rețelele de socializare

Dacian Cioloș: „Liberalii să îşi clarifice situaţia. Nu putem merge să discutăm cu bucăţi din PNL”

Preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, spune că liberalii trebuie să îşi „clarifice situaţia şi să vină cu o propunere", după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată de Parlament. „Nu putem merge noi să discutăm cu bucăţi din PNL. Şi noi am avut alegeri în USR PLUS şi vedeţi că avem o poziţie clară, unitară, coerentă", a mai spus Dacian Cioloș.

Aşteptăm să vedem ce vrea PNL şi cine decide în PNL. O majoritate se poate construi cu PNL, ca atare. Eu cred că prima dată în interiorul PNL-ului trebuie să îşi clarifice ei situaţia şi să vină cu o propunere. Şi, după ce au o propunere, putem discuta care va fi poziţionarea noastră. Nu putem merge noi să discutăm cu bucăţi din PNL. Şi noi am avut alegeri în USR PLUS şi vedeţi că avem o poziţie clară, unitară, coerentă. Întâi ne aliniem noi în partid şi apoi venim să vă spunem care e poziţia USR PLUS. Cred că aşa ar fi firesc şi normal şi din partea PNL", a adăugat președintele USR PLUS, într-o conferință de presă.

Acesta spune că odată cu adoptarea moţiunii de cenzură, „jocul politic se resetează şi pot începe discuţiile pentru formarea unui Guvern care chiar să lucreze pentru reforme, pentru România, nu în interesul unui partid sau al unei persoane”.

Liderul USR PLUS transmite că singura formulă de guvernare în care USR PLUS ar putea să intre este alături de PNL şi UDMR, dar cu un alt premier, în locul lui Florin Cîţu.

După ce această moţiune a trecut şi Florin Cîţu, ca premier, devine de astăzi, istorie, USR PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă PNL îşi va dori acest lucru şi dacă PNL este în măsură să facă o altă propunere de premier decât Florin Cîţu. Şi, atunci împreună cu PNL şi cu UDMR, suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei de guvernare, cu un program de reforme şi un calendar ataşat, foarte precis. Dacă nu, cealaltă variantă pentru USR PLUS este rămânerea în opoziţie, dacă PNL intenţionează să facă o altă majoritate cu PSD, majoritate care a mai funcţionat inclusiv pentru a amâna până la sfântul aşteaptă moţiunea pe care USR o propusese de câteva săptămâni.Dacă PNL ne propune să facem o discuţie, putem avea această discuţie şi înainte de a merge la Cotroceni. Dacă nu, vom merge la Cotroceni - dacă domnul preşedinte ne invită - vom vedea care e soluţia pe care domnul preşedinte o propune, pentru că şi dânsul poate să contribuie la construcţia unei majorităţi şi, în funcţie de aceste lucruri, vom lua decizia ", a adăugat Dacian Cioloș.

Dan Barna: „Înțelegem că Florin Cîțu reprezintă principiile liberale. Discutăm cu el dacă PNL vine cu o altă propunere de premier”

Dan Barna spune că USR este gata să-l propună pe Dacian Cioloș, președintele partidului, pentru funcția de premier, dar că sunt dispuși să continue coaliția dacă PNL propune un alt prim-ministru în afară de Florin Cîțu. Totuși, USR este dispus să discute cu Flrin Cîțu, în calitate de președinte al PNL.

Înțelegem că Florin Cîțu reprezintă principiile liberale. Discutăm cu el dacă PNL vine cu o altă propunere de premier. Sper ca această criză să nu se prelungească, sper să se rezolve repede cu o nouă propunere de premier, avem deja o structură a coaliției. Miza ține de reformele din programul de guvernare, care au fost blocate de Florin Cîțu. Mergem la consultări cu toate alternativele pe masă, pentru a ieși cât mai repede din criză. Nu se pune problema de a face guvernare cu PSD sau AUR”, a declarat Dan Barna.

Kelemen Hunor: „Cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă. Să vedem dacă se reface coaliţia”

Kelemen Hunor a declarat că rezultatul votului de la moţiunea de cenzură este unul aşteptat. Liderul UDMR susţine că partidele care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă, motiv pentru care trebuie văzut dacă există posibilitatea de a se reface coaliţia.

În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură şi în condiţiile în care marea majoritate a moţiunii de cenzură îi critica pe colegii de la USR şi acest lucru s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii. Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia", a spus pentru Agerpres liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Raluca Turcan: „Situația este dificilă. PNL trebuie să rămână unit, cine nu are curaj să rămână să lupte este liber să plece”

Ministrul Muncii spune că situația politică actuală este una deficilă, însă se vor găsi soluţii după ce tensiunile se vor mai calma. Turcan susține că PNL trebuie să păstreze guvernarea şi cere unitatea formaţiunii. „Cine nu are curaj să rămână să lupte este liber să plece”.

Evident, este o situaţie dificilă politic şi soluţiile care nu se văd pe loc, în acest moment, în care toată lumea este tensionată, se vor găsi, după ce situaţia se mai calmează. Criza politică trebuie rezolvată de urgenţă, pentru că societatea se confruntă cu două situaţii foarte dificile: criză sanitară şi creşterea preţurilor la energie, iar oamenii doresc ca toată atenţia să fie concentrată pe problemele dificile cu care se confruntă România”, a scris Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Turcan afirmă că „este un moment politic care reclamă maturitate şi responsabilitate din partea clasei politice”.

Klaus Iohannis: „Este o situație complicată, care a fost generată de politicieni cinici”. Consultări cu partidele, săptămâna viitoare”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, că va convoca partidele la consultări săptămâna viitoare, pentru a le da timp să găsească o soluție la criza politică. Este prima declarație a președintelui după votul din Parlament prin care premierul a fost demis.

Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează România de astăzi este cuvântul criză.  Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie. O criză europeană și globală. Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve pandemia, prețurile, dar ce s-au gândit unii dintre ei, să mai adauge o criză: o criză a guvernării. Astăzi a fost votată o moțiune de cenzură care a avut succes. Cum se spune mai colocvial, guvernul a picat în Parlament. În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică. Politicienii s-au obișnuit să se arate cu degetul, să se acuze, oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată de politicieni cinici. Unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români. Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din guvern și a votat împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Astea sunt faptele. Restul este discurs politic sau demagogie.  Acum suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor, vine iarna, toate acestea trebuie rezolvate de cineva. Acest cineva este guvernul României. Este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor și a partidelor. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări abia săptămâna viitoare”, a declarat președintele Klaus Iohannis. 

Sursa foto: Facebook

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri

Dacian Cioloș: „Nu putem susține un guvern minoritar. Suntem gata să discutăm refacerea coaliției”

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Dacian Cioloș a spus că USR nu va susține un guvern minoritar, atâta timp cât există ...
Dacian Cioloș consultări Guvern guvernare

Concurs internațional de istorie și geografie despre Europa Centrală

Daiana Toma-Cioran - oct. 21, 2021
Consiliul Județean Maramureș, în baza relațiilor de înfrățire cu Voievodatul Podkarpackie din ...
cultura concurs Maramureș Consiliul Județean

Ionel Bogdan: ,,Astăzi au început lucrările de asfaltare pe DJ 184A, Coltău- Arieșu de Pădure”

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit Președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan,  drumul de legătură ...
asfaltare modernizare tronson drum

Klaus Iohannis anunță noi restricții: ,,Până când vă convingeți să vă vaccinați, e nevoie de restricții.” Revine carantina de noapte, obligativitatea purtării măștii, iar elevii intră în vacanță două săptămâni

Petruța Gromucz - oct. 21, 2021
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, de luni vor intra în vigoare noi restricții. Va fi ...
școală educație restricții pandemie

A fost adoptat programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2022

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Comisia Europeană a adoptat ieri, 19 octombrie 2021, programul său de lucru pentru 2022, care ...
program de lucru Comisia Europeană Europa Europa verde

5 proiecte aprobate pentru finanțare, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul apelului „Drepturile omului – implementare la nivel național”

Petruța Gromucz - oct. 20, 2021
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială a publicat săptămâna trecută lista proiectelor aprobate ...
Fondul Român pentru Dezvoltare Socială proiecte aprobare dreprurile omului

Miniștrii propuși de Cioloș vor fi audiați în comisiile parlamentare de specialitate. Guvernul Cioloș va fi votat mâine

Daiana Toma-Cioran - oct. 19, 2021
Miniştrii propuşi de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi astăzi în comisiile ...
vot Parlament 2021 România

APIA efectuează plăți în avans pentru Campania 2021

Petruța Gromucz - oct. 19, 2021
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat ieri, 18 octombrie 2021, ...
economie APIA plăți în avans plăți

Beneficiarii POPAM cu polițe de asigurări de la City Insurance trebuie să prezinte o nouă poliță de asigurare conform legislației în vigoare

Petruța Gromucz - oct. 18, 2021
Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a retras autorizația de funcționare a ...
Programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime POPAM asigurare city insurance

Președintele Colegiului Medicilor vrea suspendarea medicilor care transmit mesaje antivacciniste: „Pun în pericol sănătatea publică”

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, își dorește ca toți medicii care prezintă în ...
actualități președinte Colegiu Medicilor pandemie

Cum arată cabinetul lui Dacian Cioloș și programul de guvernare?

Daiana Toma-Cioran - oct. 18, 2021
Aseară, Biroul Național al USR a finalizat lista de miniștri și forma finală a programului de ...
politică Guvern nou România

Au fost aprobate scenariile pentru desfășurarea cursurilor unităților de învățământ din județul Maramureș. Cinci unități își vor desfășura cursurile în sistem online

Petruța Gromucz - oct. 17, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder a declarat că a avut loc ședința extraordinară a Comitetului ...
educație învățământ cursuri clase

Florin Cîțu: „Am livrat ce așteptau românii: o puternică creștere economică și reducerea deficitelor”. Salariul minim pe economie va crește cu 11%

Petruța Gromucz - oct. 16, 2021
Florin Cîțu a susținut astăzi o conferință de presă în care a discutat despre creșterea ...
economie România creștere economică creștere salarială

Municipiul Sighetu Marmației intră de astăzi în carantină. Ce măsuri au fost instituite?

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Subprefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU a declarat că s-a primit de la nivel central ...
Sighetu Marmației Maramureș carantină măsuri

Dacian Cioloș, premierul desemnat: „Oricine îşi va asuma guvernarea în următoarele luni va face un sacrificiu”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş a spus că oricine îşi va asuma guvernarea în următoarea perioadă „va face un ...
premier desemnat România 2021

Negocierile dintre Cioloș, Kelemen și Cîțu au fost un mare eșec. Florin Cîțu: „Responsabilitatea este a coaliției USR, PSD, AUR”

Daiana Toma-Cioran - oct. 14, 2021
Dacian Cioloş, prim-ministrul desemnat a discutat, ieri, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, ...
politică negocieri USR PNL

Prefinanțare în valoare de 822 milioane de euro pentru PNRR-ul Slovaciei

Petruța Gromucz - oct. 14, 2021
Comisia Europeană a anunțat ieri, 13 octombrie 2021, plata prin intermediul Mecanismului de ...
PNRR Slovacia Comisia Europeană mecanismul de redresare și reziliență

Ludovic Orban își depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților

Daiana Toma-Cioran - oct. 13, 2021
Ludovic Orban îşi depune astăzi, la ora 12,00, demisia din funcţia de preşedinte al Camerei ...
Camera Deputaților președinte Ludovic Orban 2021

Liderii USR, PNL și UDMR se întâlnesc astăzi să discute despre formarea unei majorități

Daiana Toma-Cioran - oct. 13, 2021
Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis, Dacian Cioloş, se va întâlni astăzi cu ...
politică România 2021 Dacian Cioloș

Codul Ocupațiilor din România va fi actualizat. 100 de meserii noi ar urma să fie implementate

Petruța Gromucz - oct. 13, 2021
Ministerul Muncii pregătește actualizarea codurilor ocupațiilor din România. Modificarea vine în ...
COR codul Ocupațiilor din România locuri de muncă noi locuri de muncă