Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis după ce 281 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat. Parlamentarii UDMR și PNL au fost prezenți în sală, însă nu au votat.Pentru demiterea Guvernului era nevoie de 234 de voturi, cu 47 mai puține decât au fost.
Ce urmează după demiterea Cabinetului Cîțu?
Florin Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile, însă fără a avea drepturi depline, Guvernul interimar nu poate adopta Ordonanțe de Urgență.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, poate convoaca partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier.
La consultări, PSD a anunțat că nu va merge cu o propunere de premier, partidul spunând că vrea alegeri anticipate. USR va cere un alt premier din partea PNL și refacerea Coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR sau numirea în funcția de prim-ministru a lui Dacian Cioloș. AUR a anunțat că vor un guvern de uniune națională.
Liberalii cred în două variante: prima, președintele nominalizează un premier de sacrificiu care să fie respins de Parlament (Lucian Bode, de exemplu), iar a doua variantă să fie tot Florin Cîțu. Dar, în anul 2020, Curtea Constituțională a decis că un premier demis nu mai poate fi propus de președinte. Însă, surse liberale spun că au discutat cu constituționaliști și au ajuns la concluzia că decizia CCR nu este valabilă în această situație, pentru că motivarea din 2020 prevedea că Ludovic Orban a fost desemnat deși nu își dorea să fie validat de Parlament, la momentul respectiv forțându-se alegerile anticipate.
Dacă două propuneri consecutive de prim-ministru sunt respinse, nu mai devreme de 60 de zile, Constituția prevede că președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate. Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.
Sursa foto: INQUAM Photos/George Călin