luni, 19 octombrie
Sfânta Maria Mică, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox
De Diana Florian - marți, 08 septembrie în categoria Cultură
43

Distribuie pe rețelele de socializare

Astăzi, 8 septembrie 2020, este o sărbătoare foarte importantă pentru creștinii ortodocși. 

Nașterea Maicii Domnului sau Sfântă Mărie Mică, este notată în calendarul ortodox cu cruce roșie și este prima sărbătoare din anul nou bisericesc, care a început din 1 septembrie. 

Sfântă Mărie Mică vine cu multe obiceiuri și superstiții. 

Potrivit tradițiilor, în această zi, nimeni nu se ocupă cu treburi gospodărești pentru că astfel, va atrage răul. Rugăciunile femeilor care vor să aibă copii vor fi ascultate, dar și ale celor însărcinate. Maica Domnului le va ușura sarcina. Cei care doresc să se căsătorească pot să se roage și ei pentru a primi binecuvântarea de a-și găsi perechea potrivită. 

Pe lângă tradiții, credincioșii aprind candele în dreptul icoanei Maicii Domnului, și împart roadele toamnei pentru cei ce nu mai sunt lângă noi. 

Deși în Sfânta Scriptură nu se pomenește despre cum a avut loc nașterea Fecioarei Maria, numeroase scrieri bisericești a căror autenticitate nu o cunoaștem, povestesc despre originea și copilăria Maicii Domnului. 

Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau deseori batjocoriți și supranumiți „un blestem din partea lui Dumnezeu” din cauză că nu aveau copii. Însă, aceste evenimente nu i-au oprit din a avea credință în Dumnezeu și din a se ruga la El. 

După 5 ani de căsnicie, se spune că Marele Preot de la Templu a refuzat în public jertfa lor, desemnându-i ca fiind blestemați. 

Cu multă tristețe, cei doi părinți s-au întors la locuința lor din Seforis, unde s-au retras pentru post și multă rugăciune. Ana, îndurerată și cu lacrimi în ochi, s-a rugat lui Dumnezeu. 

Fiecăruia în parte, Îngerul Gavril li s-a arătat, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost în zadar și că Dumnezeu nu a trecut cu vederea peste mântuirea lor, astfel le va oferi binecuvântarea Sa.

Distribuie pe rețelele de socializare

Alte știri